THEMA

MORGAN STANLEY WINT RECHTSZAAK OM DIVIDENDSTRIPPEN

Morgen Stanley heeft een rechtszaak om een naheffing van 39 miljoen euro gewonnen van de Belastingdienst. De fiscus beschuldigde een Nederlandse vennootschap van de Amerikaanse zakenbank van illegaal dividendstrippen, maar heeft ongelijk gekregen van de rechtbank. Dat schrijft het FD.

Dividendstrippen

Dividendstrippen is een techniek waarmee partijen ten onrechte dividendbelasting terugvragen door aandelen rond te pompen omstreeks de dag waarop het dividend wordt uitbetaald.

Onderzoek fiscus

De Belastingdienst is in 2011 een onderzoek begonnen naar Morgan Stanley en verdenkt de zakenbank van dividendstrippen. Morgan Stanley Derivative Products BV kocht tussen 2006 en 2010 voor in totaal 7 miljard euro aan AEX-aandelen en verkocht de bank termijncontracten met dezelfde aandelen als onderliggende waarde. Rond de ex-dividenddatum gingen in één week tijd de aandelen heen-en-weer tussen Morgan Stanley en een tegenpartij. Vervolgens vroeg de zakenbank in Nederland dividendbelasting terug. De opbrengst zou de bank hebben verdeeld met de partij waarmee hij de aandelen heen-en-weer schoof, stelt de fiscus.

Hoger beroep

Volgens de Belastingdienst had Morgan Stanley de dividendbelasting niet mogen terugvragen. De fiscus meent dat de aandelen op het moment dat het dividend werd uitbetaald niet in bezit waren van de bank. Daar gaat de rechtbank echter niet in mee. Volgens de rechter is het betoog van de Belastingdienst niet voldoende onderbouwd. De Belastingdienst is in hoger beroep gegaan.

  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post