THEMA

NBA: BEDRIJF MOET IN JAARVERSLAG RAPPORTEREN OVER OVERLEVINGSKANSEN

Accountants vinden dat er een plicht moet komen voor bedrijven om in hun jaarverslag een aparte paragraaf op te nemen over hun overlevingskansen. Nu zijn bedrijven alleen verplicht om te rapporteren als er twijfels zijn over het voortbestaan. Dat schrijft FD op basis van een rapport van beroepsorganisatie van accountants NBA. Het maakt deel uit van een pakket aanvullende hervormingsmaatregelen waaraan de beroepsorganisatie al twee jaar werkt.

Oplossing voor probleem accountants bij faillissement

Een aparte paragraaf over de continuïteit van het bedrijf moet een oplossing bieden voor het probleem dat een accountant vaak krijgt wanneer een bedrijf failliet gaat. Zijn handtekening staat onder de laatste jaarrekening, en beleggers, klanten en leveranciers vragen zich vervolgens af waarom de accountant niet heeft gewaarschuwd. Daarop claimen curatoren en beleggers met regelmaat een schadevergoeding bij accountants.

Continuïteit is een rode vlag

Bedrijven zeggen nu niets over de continuïteit, tenzij er twijfels zijn. Dan moet het bedrijf een zogenoemde continuïteitsparagraaf opnemen, waarin de problemen worden besproken. De accountant verwijst in zijn controleverklaring naar die paragraaf. “Maar dat is meteen een rode vlag die kan leiden tot een selffulfilling prophecy”, stelt Rob Lelieveld, leider van de accountantspraktijk van EY en lid van de NBA-werkgroep die het rapport heeft opgesteld. De buitenwereld schrikt van de paragraaf en verliest het vertrouwen in het bedrijf.

Spanning van onderwerp continuïteit

Het bestuur wil dus voorkomen dat zo’n continuïteitsparagraaf in het jaarverslag komt. Zij zullen al gauw zeggen dat het wel goed komt en dan moet de accountant het bestuur dwingen toch iets te zeggen over de continuïteit. “Je haalt de spanning eraf als het onderwerp continuïteit altijd wordt behandeld in het jaarverslag”, zegt Lelieveld. “Daarnaast is het relevante informatie waar vraag naar is onder gebruikers van het verslag.”

Bestuursverslag en cijfers sneller bij KvK deponeren

Het rapport van NBA stelt nog twee aanvullende veranderingen voor. Bedrijven moeten altijd het bestuursverslag samen met de cijfers bij de Kamer van Koophandel deponeren. Nu gebeurt dit vaak niet. Ook wil de NBA dat bedrijven sneller deponeren. Bedrijven hebben nu de plicht om zeven maanden na het einde van het boekjaar hun cijfers te deponeren, maar vaak gebruiken ze de mogelijkheid van uitstel tot twaalf maanden.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post