THEMA

OM ONDERZOEKT ROL VAN TEAM ZALM BIJ WITWASFRAUDE

Er zal nader worden onderzocht wat de rol is geweest van het oud-bestuur van ABN Amro bij de fouten rond de controle op witwasfraude. Het Openbaar Ministerie gaat kijken of het bestuur onder leiding van Gerrit Zalm iets valt de verwijten. In 2019 startte justitie al een onderzoek naar witwassen en de financiering van terrorisme.

Schikking

ABN Amro wordt ervan verdacht ongebruikelijke transacties niet of niet op tijd te hebben gemeld. Cliënten zouden niet voldoende zijn onderzocht en er is in ieder geval niet op tijd afscheid genomen van bepaalde klanten, schrijft het FD.

Toen de meeste van deze overtredingen plaatsvonden in de periode 2013-2018 had Gerrit Zalm de leiding over de bank. Volgens bronnen van het FD is het onderzoek al in de eindfase. Ook zou er worden gesproken over een schikking.

Vrijuit gaan

In eerdere zaken van ING en Rabobank werden bij de schikkingen ook vrijwaren van personen onderdeel van de afspraak. Dat zou nu niet het geval zijn stelt de krant. Het OM werd vorig jaar nog gedwongen door het gerechtshof alsnog na de schikking een zaak te beginnen tegen oud-topman Ralph Hamers.

Bestuurders mogen niet vrijuit gaan als zij feitelijk de leiding hebben gegeven aan ernstige verboden gedragingen zei het hof daarover. Of het aanvullende onderzoek naar Zalm en zijn team zal leiden tot vervolging is onduidelijk. De bank geeft geen commentaar, aldus het FD.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post