THEMA

OM VEROORDEELT GROOTSCHALIGE FISCALE FRAUDE, MAAR GEEN CELSTRAF

Een zakenman die een schijnconstructie opzette rond aardbeien, frambozen, asperges en champignons en daarmee miljoenen verdiende, liep uiteindelijk tegen de (fiscale) lamp. De rechtbank in Den Bosch gaf de 71-jarige Theo van K. twee jaar voorwaardelijke cel, 240 uur taakstraf en een boete van 134.000 euro.

De  constructie

Vanaf 2005 maken tientallen grote Nederlandse tuinders gebruik van de constructie van Van K. Hij koopt hun aardbeien, frambozen, asperges en champignons op voordat ze geoogst zijn (op stam). Wanneer ze daarna rijp zijn, levert Van K. via zijn buitenlandse bedrijf de plukkers, die voornamelijk uit Polen komen. Zo betaalt hij geen sociale premies en loonbelasting.

Een bedrijf op Cyprus, ook van Van K., koopt de oogst op. Een ander bedrijf van hem in Nederland, kan die dan weer doorverkopen aan Nederlandse supermarkten, zoals Albert Heijn. De oogst wordt voor veel meer geld verkocht dan het bedrag waarvoor het eerder op stam zijn gekocht. Zowel Van K. als de tuinders profiteren hiervan.

Buitenlandse rekeningen

In Luxemburg opent Van K. namelijk een bankrekening en hangt daar nog 27 rekeningen onder. De tuinders krijgen toegang tot zo’n rekening. Van K. zorgt dat een groot deel van het geld dat hij krijgt voor de uiteindelijke verkoop van de producten via omwegen op die onderliggende rekeningen terecht komt.

1200 overeenkomsten

Samen met de tuinders heeft hij jarenlang ruim 1200 van dit soort overeenkomsten gesloten. Dit was bij elkaar goed voor 300 miljoen euro omzet. Tuinders nemen slechts een deel van de opbrengst van hun producten mee in hun boekhouding. Zo’n 20 miljoen euro blijft op de buitenlandse rekeningen staan, uit het oog van de fiscus.

OM ontevreden met vonnis

Het vonnis van twee jaar voorwaardelijke celstraf is veel lager dan geëist. Het Openbaar Ministerie had vijf jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist en is het niet eens met de uitspraak. De lagere straf is opgelegd vanwege de duur van de rechtszaak, namelijk acht jaar. Daarnaast hebben achttien medeplichtige tuinders kunnen schikken met OM. Zij kregen geen celstraffen, maar taakstraffen en moesten het geld terugbetalen.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post