THEMA

ONAFHANKELIJK PLEIDOOI VOOR HERZIENING BELASTINGSTELSEL

Minder fiscale voordelen voor zzp'ers, één btw-tarief, de bundeling van toeslagen en de afschaffing van de hypotheekrenteaftrek. Het zijn enkele voorstellen uit de publicatie Ontwerp voor een beter belastingstelsel met ideeën van dertig fiscaal deskundigen. De samenstellers Sybrand Cnossen en Bas Jacobs presenteren het boek vandaag, meldt het Financieel Dagblad.

Bundel heeft bijdrages van onafhankelijke experts

De oproep voor een herziening van het belastingstelsel is niet nieuw, beseffen Cnossen en Jacobs. Toch verwachten ze dit keer wel resultaat. Nooit eerder werd het Nederlands belastingstelsel zo grondig geanalyseerd. De voorstellen zijn bovendien geschreven door onafhankelijke buitenlandse experts van bijvoorbeeld universiteiten en het Internationaal Monetair Fonds. De twee samenstellers schreven ook een bijdrage.

In het boek wordt vooral gepleit voor een doelmatig belastingstelsel. Volgens Jacobs kent het huidige stelsel een aantal regelingen die voor schade zorgen. Als voorbeeld noemt hij de hypotheekrenteaftrek, die niet tot de bouw van meer huizen leidt, maar tot prijsstijgingen. “Om de aftrek te financieren moeten de belastingen stijgen, waardoor economische schade in de arbeidsmarkt ontstaat,” zegt hij in het FD.

Te veel verschillende belastingvormen

Het belastingstelsel kan ook veel neutraler. Nu is er nog sprake van sterk verschillende belastingvormen voor inkomsten en vermogen. Dat zorgt voor het verschuiven van geld tussen verschillende boxen met het doel om zo min mogelijk te hoeven betalen. Volgens Jacobs en Cnossen kan een aantal veranderingen al volgend jaar worden doorgevoerd.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post