THEMA

OXFAM NOVIB: FARMACEUTEN VERSCHUIVEN WINSTEN MASSAAL NAAR BELASTINGPARADIJZEN

De grootste farmaceutische bedrijven ter wereld rapporteren opvallend veel winst in belastingparadijzen, zo blijkt uit een nieuw onderzoek van Oxfam Novib. Terwijl Abbott, Johnsson & Johnson, Merck en Pfizer tussen 2013 en 2015 een winstmarge van zo’n 5% lijken te hebben in ontwikkelingslanden en zo’n 7% in ontwikkelde economieën, is de winstmarge met 31% opvallend veel hoger in notoire belastingparadijzen, waaronder Nederland. De vier bedrijven hebben samen zo’n 135 dochterondernemingen in Nederland. Door winstverschuiving lopen veel landen belastinginkomsten mis, die vaak nodig zijn voor het verbeteren van de toegang tot gezondheidszorg.

Transparantie

Uit het Oxfam-onderzoek blijkt ook hoe weinig transparant deze bedrijven zijn over waar ze hun winsten maken en waar ze belasting betalen. Door het gebrek aan data is het alleen mogelijk een zeer grove schatting te maken van de winstverschuiving en de gerelateerde belastingontwijking.

3,8 miljard dollar te weinig belasting

In het beleidspaper 'Medicijn voor armoede' is de publiek beschikbare financiële data van de farmaceutische bedrijven Pfizer, Merck, Johnson & Johnson en Abbott tussen 2013 en 2015 geanalyseerd. Op basis van deze data schat Oxfam in dat deze bedrijven 3,8 miljard dollar te weinig belasting betalen in Australië, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nieuw-Zeeland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Thailand, India, Ecuador, Colombia, Pakistan en Chili.

Maatregelen

Nederland heeft al een aantal maatregelen aangekondigd tegen belastingontwijking, maar om echt een einde te maken aan Nederland als belastingparadijs zijn er aanvullende stappen nodig, stelt Oxfam Novib. Zo zou Nederland er op moeten aandringen dat bedrijven transparant zijn over waar ze actief zijn en waar ze belasting betalen. Nederland moet zelf ook transparanter zijn over de belastingafspraken met grote bedrijven en maatregelen nemen tegen de doorstroom van winsten via Nederland naar andere belastingparadijzen.

  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post