THEMA

PARTICULIERE BELASTINGONTDUIKING LOOPT IN DE TIENTALLEN MILJARDEN

Particulieren binnen de Europese Unie ontduiken voor grote bedragen belasting. In 2016 alleen al liepen lidstaten naar schatting zo'n €46 miljard mis. De burgers zouden samen voor €1500 miljard op geheime bankrekeningen hebben staan. De mate waarin de ontduiking plaatsvindt verschilt sterk per land.

Malta en Frankrijk bovenaan

Dit blijkt allemaal uit een door de Europese Commissie gepubliceerd onderzoek. De commissie deed niet alleen onderzoek naar de omvang van belastingontduiking door particulieren op Europees niveau maar ook wereldwijd. Malta kent veruit de grootste belastingontduikers. Op het Middellandse Zee eiland werd in 2016 voor zo'n €230 miljoen belasting ontdoken. Dat is maar liefst 2,4% van het bruto binnenlands product (bbp). Litouwen staat aan het andere eind met 0,03% van het bbp, dat schrijft het FD.

In Nederland was dit met net iets boven de €2 miljard, ongeveer 0,3% van het bbp, een fractie onder het Europees gemiddelde. De Fransen winnen in absolute getallen met ruim €10 miljard aan belastingontduiking. In 2016 was dit goed voor 0,7% van het Franse bbp.

Positief

Geschat wordt dat individuen in het laatste jaar van het onderzoek wereldwijd €7500 miljard aan vermogen verborgen hielden voor de diensten. Dat was 10,4% van het mondiale bbp in 2016. De EU zat daar met 10% van haar bbp iets onder.

De Eurocommissaris Pierre Moscovici benadrukt dat in 2001 Europese ingezetenen nog belasting ontdoken over het equivalent van 15% van het bbp. Zijn conclusie is dan ook positief. De maatregelen beginnen vruchten af te werpen.

Arbeidsinkomen

Het voorheen voor zwart spaargeld zo populaire Zwitserland is inmiddels ingehaald door Hongkong. Daarnaast zijn Singapore en de Kaaimaneilanden veelgebruikte bestemmingen voor ontduikers. Vooral belastingen op inkomen uit arbeid worden ontdoken. Heffingen op inkomen uit vermogen en successierechten worden ook veel ontdoken, aldus het FD.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post