THEMA

PROTOCOL AFM BRENGT KLEINE ACCOUNTANTS IN PROBLEMEN

Kleine accountantskantoren vrezen een nieuwe kracht te moeten inhuren om te kunnen voldoen aan scherpere fraude controle. De kleinere organisaties tot tien medewerkers komen in de problemen met de nieuwe werkwijze tegen witwassen.

Onmogelijke positie

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) publiceerde vorige week een lijst met aanbevelingen voor kleine accountantsorganisaties. De aanbevelingen moeten helpen bij de strijd tegen financiële misdaad. Verschillende kleine organisaties laten weten aan de ene kant blij te zijn met de lijst omdat nu duidelijker is waar ze aan toe zijn maar er blijven ook veel vragen onbeantwoord, dat schrijft het FD.

Het ontbreekt aan aanbevelingen voor bijvoorbeeld accountants die in kleine gemeenschappen werken. De wet verplicht accountants voordat ze naar de politie of FIOD gaan eerst hun klanten te confronteren met de signalen van fraude. Dit zorgt voor problemen wanneer de klant de directeur is van de voetbalclub met wie je iedere zaterdag middag aan de toog staat, stelt Guus Ham, directeur van belangenvereniging Novaa. Het brengt volgens hem de accountant is een onmogelijke positie.

Ham had gehoopt dat de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants die ook de ongeveer 250 kleinere kantoren vertegenwoordigt met een aparte lijst van aanbevelingen zou komen. Maar daar lijken geen plannen voor te zijn.

Stukje bewustwording

In de gepubliceerde set van de AFM staat aanbevolen per kantoor een aparte functionaris te benomen voor het integriteitsbeleid. In kleinere kantoren is daar natuurlijk geen ruimte voor. Leuk voor consultants, zegt Ham, maar niet bevorderlijk voor de efficiëntie. De set van aanbevelingen zou dan ook niets toevoegen en misschien alleen zorgen voor een stukje bewustwording.

Vanaf 2020 zal de poortwachters functie van accountants worden getoetst en zal worden gekeken naar de mate waarin ze slagen om fraude en misdaad te voorkomen. De AFM kopieerde een in 2018 door De Nederlandsche Bank (DNB) gepubliceerd protocol en vulde het aan met praktijkvoorbeelden. De voorbeelden komen van kleinere accountants die het protocol al toepassen, aldus het FD.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post