THEMA

PWC BETAALT MET 1,8 MILJOEN GEBREKKIGE CONTROLE AF

Accountantskantoor PwC betaalt 1,8 miljoen euro aan de boedel van zorginstelling Zonnehuizen, een landelijke zorgaanbieder die in 2011 failliet ging. In ruil procedeert Zonnehuizen niet verder over de gebrekkige controle van de jaarrekening van Zonnehuizen door de accountant. Dat schrijft FD.

Goedkeurende verklaring bij diepe schulden

Dat blijkt uit een recent curatorenverslag over het faillissement. De curator verwijt PwC dat de accountant in 2009 zonder enige waarschuwing een goedkeurende verklaring afgaf bij de jaarrekening. De zorginstelling zat toen echter al in diepe financiële problemen.

Accountant berispt

Afgelopen voorjaar kreeg de curator hierin gelijk van de tuchtrechter. De accountant werd berispt, maar beide partijen gingen tegen de uitspraak in hoger beroep. De procedure is nu gestaakt en de berisping wordt definitief in het accountantsregister opgenomen.

Boekhouding was niet op orde

Het faillissement van Zonnehuizen was het gevolg van ongebreidelde groei, zonder een adequaat integratieplan. Ook ondeugdelijke managementinformatie was uiteindelijk fataal voor de organisatie. De boekhouding was verder niet op orde. Volgens het voormalige bestuur zou in 2010 een operationeel verlies zijn geleden van 6 tot 7 miljoen euro, op een omzet van 90 miljoen euro. In werkelijkheid ging het om een verlies van 18,4 miljoen euro.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post