THEMA

RB VRAAGT OM UITZONDERING ATAD2 VOOR MKB

Het Register Belastingadviseurs (RB) wil een uitzondering op de ATAD2 voor het mkb. Dat stelt de vereniging op basis van de internetconsultatie over de implementatie van ATAD2. “Hoewel de voorstellen vooral zijn geschreven voor het grootbedrijf, heeft de regelgeving ook aanzienlijke gevolgen voor belastingplichtigen in het mkb. Zij krijgen namelijk ook een extra onderzoeksplicht. Het RB is voorstander om een uitzondering in te voeren om het mkb te ontzien”, stelt Adjay Pahladsingh van het RB.

Fiscale concurrentiepositie

Pahladsingh stipt ook de fiscale concurrentiepositie aan: “Nederland moet geen strengere regels invoeren dan ATAD2 eist, maar vooral ook niet dan andere landen. Daardoor zou Nederland een fiscaal slechtere concurrentiepositie krijgen en zich uit de markt prijzen. Het zou goed zijn om bij de implementatie van de regels van ATAD2, ook stil te staan bij de implementatie in andere landen.”

Vergroting complexiteit

Het RB vind de regels in het conceptwetsvoorstel verder erg complex. Op basis van deze plannen wordt het volgens de organisatie onmogelijk om aangifte te doen zonder een adviseur in de hand te nemen. Maar ook voor adviseurs wordt het erg lastig. Als voorbeeld noemt het RB de toepassing van voorgesteld artikel 12ac, lid 3, onderdeel b. Deze bepaling bevat erg veel toetsen die gemaakt moeten worden.

Invulling open normen

Tot slot merkt het RB op dat in het wetsvoorstel verschillende begrippen worden gebruikt, die onvoldoende zijn ingevuld. Dit kan leiden tot een grote mate van rechtsonzekerheid voor belastingplichtigen. Als voorbeeld noemt het RB begrippen als ‘redelijke termijn’ en ‘reeks transacties’.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post