THEMA

RB ZIET NOODZAAK WETSVOORSTEL ‘OPENBAARMAKING VERGRIJPBOETEN’ NIET

Het Register Belastingadviseurs (RB) laat weten geen voorstander te zijn van het wetsvoorstel ‘Openbaarmaking vergrijpboeten’. De beroepsorganisatie ziet geen noodzaak om bestuurlijke boeten openbaar te maken, omdat er al voldoende alternatieven zijn om adviseurs die zich hieraan schuldig maken te straffen.

‘Al genoeg mogelijkheden tot sancties’

Het tegengaan van het faciliteren van belastingontduiking door adviseurs is het motief voor het conceptwetsvoorstel. Het RB wijst erop dat er onder de huidige wetgeving al voldoende andere mogelijkheden zijn tot zware sancties. Deze sancties worden echter beperkt opgelegd. “De noodzaak voor openbaarmaking van bestuurlijke boeten ontbreekt dan ook.”

Ook kantoornaam publiceren

De publicatie van opgelegde vergrijpboeten kan een algemeen belang dienen, waardoor belastingplichtigen geen verkeerde keuze maken ten aanzien van hun adviseur. De naam van een onbetrouwbare adviseur zal op de website van de Belastingdienst worden gepubliceerd. Het RB ziet echter dat het conceptwetsvoorstel een stap verder gaat door ook de kantoornaam te publiceren, ongeacht of het kantoor verantwoordelijk gehouden kan worden voor de misstappen van de adviseur.

Commerciële schade

“Het kantoor kan hierdoor forse commerciële schade oplopen, wat natuurlijk niet de bedoeling kan zijn. Het voorstel in de huidige vorm voorziet niet in enige vorm van rechtsbescherming voor het kantoor zelf. Alleen als het kantoor zelf ook veroordeeld wordt, mag het in de publicatie worden meegenomen, anders niet. Dit moet beter uitgewerkt worden”, aldus het RB.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post