THEMA

REACTIE NOB OP WET IMPLEMENTATIE BTW ELEKTRONISCHE HANDEL

De Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) heeft afgelopen week zijn reactie gepubliceerd op het concept Wetsvoorstel Wet implementatie btw elektronische handel. De nieuwe regeling moet de artikelen 2 en 3 van de Richtlijn elektronische handel in de Nederlandse wet implementeren. En is onder andere bedoelt om btw-fraude tegen te gaan.

Samenwerking met andere EU-lidstaten

Bijvoorbeeld fraude die plaatsvindt bij afstandsverkopen door bijvoorbeeld onderwaardering zal worden aangepakt en zo kunnen eerlijke concurrentieverhoudingen worden gecreëerd. De onderwaardering kan niet meer gebruikt worden om onder de drempel van de vrijstelling voor kleine zendingen te blijven.

De Orde wil benadrukken dat een goede informatie-uitwisseling en samenwerking met andere EU-lidstaten van belang is. Er kan namelijk nog wel onderwaardering gaan plaatsvinden om beneden de drempel van 150 euro te blijven of sowieso om minder btw te betalen over ingevoerde pakketjes.

MOSS & Europese regelgeving

Ook vraagt de orde zich af of de Mini-One-Stop-Shop (MOSS) voldoende ontwikkeld en geëvalueerd is. Om een zwaardere administratieve last te voorkomen, kunnen ondernemers met vanaf 2021 ervoor kiezen om de buitenlandse btw over internetverkopen in de eigen lidstaat aan te geven en te betalen via MOSS. Kleinere ondernemers die in één lidstaat zijn gevestigd en waarvan de grensoverschrijdende omzet onder de jaarlijkse drempel van € 10.000 blijft kunnen de btw in de eigen lidstaat voldoen.

De Orde noemt daarnaast dat wordt verwacht dat de Europese regelgeving voor elektronische handel nog verder uitgewerkt gaat worden. In zogenaamde explanatory notes, die niet juridisch bindend zijn. De NOB zou graag zien dat Nederland zich hard maakt voor een uniforme uitleg van de begrippen, zoals het faciliteren door platforms, in deze nieuwe regelgeving.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post