THEMA

RECHTERS KIJKEN ALLEMAAL DOOR EEN ANDERE BRIL NAAR BELASTINGZAKEN

Belastingbetalers die problemen hebben met de Belastingdienst hebben meer kans om te winnen bij de rechtbank Noord-Nederland dan bij Den Haag en Noord-Holland. Deze opmerkelijke verschillen in belastingzaken komen naar voren in een onderzoek van belastingadvieskantoor Deloitte. Het onderzoek onthult dat belastingplichtigen bij de rechtbank Den Haag in 34 procent van de zaken winnen, bij Noord-Nederland is dat 55 procent. Dat schrijft het FD.

Verschillen per rechter

De kans op een gunstig vonnis voor de belastingbetaler verschilt ook sterk per rechter. Er zijn rechters die in 68 procent van de gevallen de belastingplichtige gelijk geven, terwijl collega’s in slechts 22 procent van de zaken in het voordeel van de belastingbetaler beslissen. Overigens heeft een belastingplichtige weinig te kiezen, want als zij in beroep gaan tegen een beslissing van de fiscus, wordt dat behandeld door de rechtbank in hun regio.

Winkans loopt terug

De winkans van belastingplichtigen loopt over het geheel genomen terug. In de periode vanaf 1995 wonnen burgers gemiddeld 45 procent van de belastingzaken. Maar in 2019 vonden belastingbetalers de rechter nog maar in 36 procent van de zaken aan hun zijde.

Vooringenomenheid rechters?

Deloitte onderzocht niet waardoor de winstpercentages tussen verschillende rechtbanken en rechters uiteenlopen. Wel is duidelijk dat de oorzaak niet ligt bij het soort belasting dat wordt aangevochten. De vraag is nog of de verschillen deels voortkomen uit vooringenomenheid van rechters. Mogelijk wordt hier nog vervolgonderzoek naar verricht.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post