THEMA

REGERING WIL AANVULLENDE BRONBELASTING OP DIVIDENDSTROMEN

De regering wil per 2024 een nieuwe bronbelasting invoeren op dividendstromen naar belastingparadijzen. De belasting is een aanvulling op de bronbelasting op rente en royalty's die vanaf 2021 geldt. Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën heeft dat vandaag bekend gemaakt.

Maatregel tegen belastingontwijking

De bronbelasting is een maatregel in de strijd tegen belastingontwijking. “Geldstromen die via of vanuit ons land naar een ander land lopen waar ze niet worden belast, worden dit straks wel. Nu is het zaak hierover internationaal nog betere afspraken te maken, zodat belasting niet alsnog via andere landen kan worden ontweken,” aldus Vijlbrief in een toelichting.

De regering wil de plannen uitwerken voor het eind van deze kabinetsperiode uitwerken. De Belastingdienst heeft dan vervolgens tot 1 januari 2024 om de maatregelen in te voeren en bedrijven hebben ook de tijd om zich voor te bereiden op de nieuwe situatie. De maatregel moet onder meer gelden voor geldstromen naar landen met een winstbelastingtarief van minder dan 9 procent.

Belastingheffing in ontwikkelingslanden

Nederland wil daarnaast afspraken maken met ontwikkelingslanden over hun recht om zelf belasting te heffen als er vanuit die landen dividenden, rente of royalty's worden betaald of als er in het land technische diensten worden uitgevoerd. “Omdat deze landen vaak weinig andere belastinginkomsten hebben, is het juist voor hen van belang dat zij voldoende belasting kunnen heffen over de inkomsten uit de werkzaamheden en investeringen die daar plaatsvinden,” meldt de ministerraad.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post