THEMA

TOELICHTING FISCUS OP MASSAALBEZWAARPROCEDURE BOX 3

Een deel van de bezwaren tegen de berekening van de vermogensrendementsheffing (box 3) in de aanslag inkomstenbelasting 2019 wordt aangewezen als massaal bezwaar. Net zoals in de 2 voorgaande jaren. De Belastingdienst maakt hier enkele toelichtende opmerkingen over.

Automatisch

Als het bezwaar gaat over de vraag of de box 3-heffing een ‘inbreuk is op het eigendomsrecht’, is het onderdeel van de massaalbezwaarprocedure.Wanneer deze motivering in het bezwaar tegen de aanslag inkomstenbelasting 2019 is gezet, dan gaat het automatisch mee met de massaalbezwaarprocedure.

In de bijlage bij de Kamerbrief aanwijzingsbesluit massaal bezwaar box 3 staat meer informatie.

Welke bezwaren vallen niet onder de massaalbezwaarprocedure?

Als er andere bezwaren tegen de box 3-heffing zijn dan de vraag of de box 3-heffing een ‘inbreuk is op het eigendomsrecht’, dan vallen die niet onder de massaalbezwaarprocedure. Deze bezwaren moeten apart worden gemotiveerd.

Andere onderdelen van de aanslag waartegen bezwaar wordt gemaakt, moeten ook apart worden gemotiveerd. Bijvoorbeeld als de Belastingdienst is afgeweken van de aangifte. In deze gevallen krijgt de belastingplichtige apart een uitspraak.

Collectieve uitspraak op alle bezwaren die meedoen

De massaalbezwaarprocedure betekent dat de Belastingdienst samen met diverse partijen een klein aantal bezwaren selecteren die we voorleggen aan de rechter. Als de uitspraak van de rechter onherroepelijk vaststaat, doen zij een collectieve uitspraak op alle bezwaren die meedoen met de massaalbezwaarprocedure. Doet een bezwaar mee, dan hoeft de belastingplichtige dus niet zelf te procederen.

Ook beoordeelt de Belastingdienst of iemands bezwaar in behandeling kan worden genomen als massaal bezwaar. Daarover ontvangt de belastingplichtige een brief van de Belastingdienst.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post