THEMA

UITKERING MH17-SLACHTOFFER MAG WORDEN BELAST ALS LOON

De Belastingdienst heeft gelijk gekregen van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. De nabestaanden van een slachtoffer van de MH17 ramp moeten inkomstenbelasting betalen over de uitkering die zij ontvingen. Eerder oordeelde de Rechtbank Gelderland hetzelfde. De drie broers en twee zussen van de vrouw kunnen nu alleen nog proberen hun gelijk te halen bij de Hoge Raad.

Overlijdensrisicoverzekering

De aanslag inkomstenbelasting die de fiscus oplegde was terecht. De Belastingdienst stelde destijds een speciaal team in als aanspreekpunt voor alle fiscale zaken rondom de ramp. Dat voorkwam niet dat sommige nabestaanden naar de rechter stapten omdat de fiscus in hun ogen ten onrechte een belastingaanslag heeft opgelegd.

Het uitspraak gaat over een reis- en overlijdensrisicoverzekering die de Amerikaanse werkgever van het slachtoffer voor zijn werknemer had afgesloten. De uitkering van $500.000 wordt door de fiscus beschouwd als loon. De verzekering was immers opgenomen in het arbeidscontract van het slachtoffer. De betaalde premies bleven onbelast en dus moet de uitkering worden belast, stelde de Belastingdienst, dat schrijft het FD.

Het argument van de nabestaanden luidde dat er onvoldoende causaal verband was met het werk van de omgekomen vrouw. Daar gaan de raadsheren niet in mee, de reden voor de verzekering was juist het vele reizen van het slachtoffer.

Persoonlijk verdriet

Het hof gaat ook niet mee in de argumentatie dat de uitkering naar 'algemene maatschappelijke opvattingen' niet als een beloningsvoordeel wordt beschouwd. De familieleden hebben een aanzienlijke uitkering ontvangen, dit terwijl zij niet tot het gezin van het slachtoffer behoren en ook niet afhankelijk waren van haar inkomen.

Er geldt een belastingvrijstelling van drie maal een maandsalaris voor een overlijdensuitkering. De nabestaanden beargumenteerden dat deze vrijstelling voor elk van hen zou moeten gelden in plaats van slechts eenmalig voor het totale bedrag.

Het grote persoonlijke verdriet speelt geen rol in de beslissing van het hof. De rechtbank benoemde dit wel in het vonnis uit 2018. Over de schadevergoeding die de nabestaanden van de MH17 slachtoffers ontvingen heft de fiscus geen inkomstenbelasting werd besloten in 2016, aldus het FD.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post