THEMA

VOOR 2019 GEEN LOONBELASTINGTABELLEN VOOR BELGIË, ARUBA EN SURINAME

Sinds 1 januari 2019 hebben in principe alleen inwoners van Nederland recht op het belastingdeel van de algemene heffingskorting. Door belastingverdragen hebben inwoners van België, Aruba en Suriname hier echter ook recht op. De Belastingdienst meldt dat hier veel vragen over binnen zijn gekomen, bijvoorbeeld over welke loonbelastingtabel gebruikt moet worden.

Loonbelastingtabel

Voor inwoners van België gebruikt u de loonbelastingtabel voor inwoners van een land van de landenkring. Voor inwoners van Aruba en Suriname kan de loonbelastingtabel gebruikt worden voor inwoners van een derde land. In die tabellen is het belastingdeel van de algemene heffingskorting niet verwerkt.

Aangifte inkomstenbelasting 2019

De werknemer kan het belastingdeel van de algemene heffingskorting via zijn aangifte inkomstenbelasting over 2019 terugvragen. Als haast geboden is, kan hij voor 2019 een voorlopige aanslag inkomstenbelasting aanvragen.

Het lijkt logisch om het belastingdeel van de algemene heffingskorting voor deze groep werknemers via het loon of de uitkering te verrekenen. Voor 2019 was het echter niet meer mogelijk voor de fiscus om voor deze werknemers loonbelastingtabellen en rekenregels te ontwikkelen. De kans was daarnaast groot dat werknemers al een voorlopige aanslag hadden aangevraagd om het belastingdeel van de heffingskortingen terug te krijgen.

Vanaf 2020 wel aparte loonbelastingtabellen

Voor belastingjaar 2020 komen er aparte loonbelastingtabellen voor inwoners van België, Aruba en Suriname. U kunt het belastingdeel van de algemene heffingskorting dan wel verrekenen via het loon of de uitkering.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post