THEMA

WINSTBELASTING BARBADOS EN TURKMENISTAN TE LAAG

De Nederlandse lijst van landen met een te lage winstbelasting is opnieuw vastgesteld. Barbados en Turkmenistan zijn toegevoegd aan de lijst, terwijl Belize, Koeweit, Qatar en Saudi-Arabië zijn verwijderd. De lijst bestaat nu uit veertien landen met een winstbelasting van minder dan 9 procent, meldt de Rijksoverheid.

Turkmenistan is toegevoegd na een nadere analyse van de belastingen in het land. Hieruit bleek dat de winstbelasting geen 20 procent is, maar 8 procent. De vermelding van Barbados is het gevolg van een verlaging tot minder dan 9 procent per 1 januari 2019. Onderzoek naar de belastingen in Saudi-Arabië, Koeweit, Qatar en Belize wees uit dat de tarieven 9 procent of hoger zijn.

Maatregelen tegen belastingontwijking

De Nederlandse lijst wordt gebruikt voor de huidige en toekomstige maatregelen tegen belastingontwijking. De Belastingdienst geeft bijvoorbeeld sinds 1 juli 2019 geen zogeheten ruling meer over transacties met bedrijven uit de landen op de lijst, waardoor er minder zekerheid is over geldende wet- en regelgeving voor die transacties.

Daarnaast geldt met ingang van 1 januari 2019 de Controlled Foreign Company (CFC) wetgeving voor de landen op de lijst. Die wetgeving moet voorkomen dat bedrijven belasting ontwijken door bezittingen te verschuiven naar dochterondernemingen in die landen. Vanaf 2021 moeten bedrijven uit de veertien landen een belasting van 21,7 procent betalen over rentes en royalty's uit Nederland.

Lijst wordt jaarlijks vastgesteld

De Nederlandse lijst van landen met een te laag belastingtarief bestaat sinds 1 januari 2019 en wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld. Naast Barbados en Turkmenistan gaat het om Anguilla, de Bahama’s, Bahrein, Bermuda, de Britse Maagdeneilanden, Guernsey, Isle of Man, Jersey, de Kaaimaneilanden, de Turks- en Caicoseilanden, Vanuatu en de Verenigde Arabische Emiraten.

De Europese Unie heeft een langere zwarte lijst, waarop ook Amerikaans Samoa, de Amerikaanse Maagdeneilanden, Fiji, Guam, Oman en Trinidad en Tobago zijn vermeld. De Nederlandse maatregelen tegen belastingontwijking gelden ook voor die laatste zes landen.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post