THEMA

WITWASBOETE ABN AMRO WAARSCHIJNLIJK MAXIMAAL €450 MILJOEN

Toen eind september bekend werd dat het Openbaar Minister onderzoek ging doen naar ABN Amro, voor het niet-naleven van de witwasregels. Kelderde de koers van de bank snel. Dankzij beleggers kwam het aandeel in één dag ruim 12% lager uit. Wat neer komt op €2,1 miljard aan marktwaarde.

Snelle afwaardering

Volgens analisten was deze klap verhoudingsgewijs te groot. De daling in marktwaarde is volgens heb zo'n vijf maal hoger dan de boete die de bank waarschijnlijk zal krijgen. Robin van den Broek van Mediobanca rekent op een schikking van maximaal €400 miljoen. Zijn verklaring voor de snelle afwaardering in september is dat behalve het OM ook de Amerikaanse autoriteiten zich met de zaak bemoeien, dat schrijft het FD.

Sinds de aanslagen van 11 september moet het Amerikaanse ministerie van justitie actie ondernemen tegen banken die terrorisme en witwassen mogelijk maken. Ook als dit buiten de VS plaatsvindt maar het Amerikaanse systeem raakt.

Europese witwasrichtlijn

Van den Broek denkt dat de Amerikaanse autoriteiten er niet aan te pas zullen komen. Omdat in Europa dezelfde beleidsdoelen bestaan. Met de Europese witwasrichtlijn AMLD4 die in 2018 door EU-landen in wetgeving is vertaald. De boetes voor banken die hun zaakjes niet op orde hebben zijn verhoogd tot minstens 10% van de omzet. Dit is in ons land zelfs 20%. Mede vanwege die strenge regels is de kans klein dat de VS actie zal ondernemen.

Het OM heeft het vermoeden dat ABN Amro niet voldoende onderzoek heeft gedaan naar klanten, niet op tijd afscheid heeft genomen van verdachte klanten en dat verdachte transacties onvoldoende gemeld zijn. Bij ING ging het onlangs om zwaardere vergrijpen. Die bank maakte zich schuldig aan witwassen, waar veel hogere boetes voor staan.

Eerdere boetes

Zakenbank Jefferies denk dat de boete rond €450 miljoen uit zal komen. Dit vooral omdat de bank de laatste jaren zich al flink inzet om de poortwachtersfunctie op orde te krijgen. Overigens heeft ABN Amro sinds 2004 al bijna $600 miljoen aan boetes betaald voor het breken van sanctieregels en andere tekortkomingen aan Amerikaanse autoriteiten, zo meldde de Association of Certified Financial Crime Specialists onlangs, aldus het FD.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post