THEMA

WOEDE IN VERENIGDE STATEN OM BELASTINGONTWIJKING TECHGIGANTEN

In de Verenigde Staten groeit de onvrede over de belastingontwijking van grote techbedrijven. Onderzoeksgroep ITEP brengt naar buiten dat Amazon in 2018 meer dan 10 miljard euro winst behaalde, maar geen stuiver vennootschapsbelasting aan de federale overheid afdroeg. Sterker nog: door handig gebruik te maken van de belastingvoordelen, kreeg de webwinkel zelfs 129 miljoen dollar terug van de Belastingdienst. Dat schrijft het AD.

Netflix

Eerder deze week kwam een vergelijkbaar bericht naar buiten over Netflix. Het bedrijf maakte in de VS 800 miljoen dollar winst en betaalde ook geen cent belasting. Volgens ITEP laten de cijfers zien dat het nieuwe belastingbeleid van president Donald Trump niet werkt.

Belastingbeleid Trump

Trump verlaagde in 2017 de vennootschapsbelasting van 35 naar 21 procent. Voorstanders van de maatregel hoopten dat bedrijven door de lagere tarieven meer genegen zouden zijn om gewoon belasting te betalen. Volgens ITEP heeft Trump echter verzuimd om ontwijkroutes af te sluiten en krijgt hij daardoor met een groot gat in zijn huishoudboekje te kampen.

Amazon niet naar New York

Ondertussen groeit de woede over het gedrag van de techgiganten. Zo gaat de vestiging van een tweede Amazon-hoofdkantoor in New York niet door, omdat er commotie was ontstaan onder de inwoners. Die vonden het ongehoord dat Amazon met enorme belastingvoordelen naar hun stad gelokt was.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post