THEMA

ZWITSERLAND DEELT AANVULLENDE INFORMATIE KLANTEN UBS

Het is van belang dat belastingplichtigen hun - buitenlands - vermogen en achterliggend inkomen correct opgeven bij de Belastingdienst. De fiscus doet continu onderzoek naar Nederlandse belastingplichtigen, waarvan het vermoeden bestaat dat ze eventueel buitenlands vermogen niet hebben aangegeven in belastingaangiften.

Correctie

De Belastingdienst werkt daarbij nauw samen met buitenlandse overheden. Zo heeft Zwitserland op 11 augustus bekendgemaakt binnenkort aanvullende informatie te delen over rekeninghouders van de Zwitserse bank UBS. Het gaat om financiële gegevens van Nederlandse belastingplichtigen, ook uit oudere jaren.

De informatie die Nederland ontvangt, zijn gegevens over de identiteit van de belastingplichtigen en bankgegevens tussen 2010 en 2015. Op verzoek kan Zwitserland ook gegevens uit latere periodes verstrekken. Naar verwachting krijgt Nederland de opgevraagde informatie in september. Aan de hand van deze nieuwe informatie gaat de Belastingdienst na of Nederlandse belastingplichtigen met een bankrekening van UBS in Zwitserland, hebben voldaan aan hun belastingplicht. Als dit niet het geval is, volgt een correctie.

Structurele uitwisseling

Door het structureel en ad hoc uitwisselen van data met buitenlandse overheden is de Belastingdienst steeds beter in staat om belastingplichtigen die niet, of niet volledig aangifte doen, in beeld te krijgen. Ook als het gaat over oude aangiften.

De Belastingdienst ontvangt behalve informatie van bankgegevens uit Luxemburg, ook informatie over bankgegevens van Nederlandse inwoners uit onder andere Zwitserland en België. In het kader van de internationale Common Reporting Standard (CRS) ontvangt Nederland sinds kort financiële gegevens van nog eens circa 100 andere landen. Dit is toegelicht in ‘Besluit Staatssecretaris over uitwisseling financiële gegevens’.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
Share this post
  • Vond u dit bericht waardevol?