THEMA

DÁG, SPAARTAKS! HOE PAKT DIT VOORSTEL STRAKS UIT?

Geen spaartaks meer voor relatief lagere spaarbedragen als er alleen gespaard wordt.

Afgelopen vrijdag heeft staatssecretaris Snel van Financien een voorstel naar de Tweede Kamer gestuurd over veranderingen in de spaartaks en de indeling van box 3. Enthousiast hoorden we reacties dat rendement op spaargeld tot € 440.000 vanaf 2022 belastingvrij zal zijn.

Realistisch rendement

Er zal dan straks worden aangesloten bij een lager rendement dat dichter ligt bij het werkelijke rendement over sparen. Zo kan er in elk geval deels tegemoet gekomen worden aan de klacht dat de belastingtaks veel hoger is dan het behaalde rendement vanwege de lage rentestand.

De staatsecretaris schrijft namelijk in de brief dat wordt aangesloten bij "de werkelijke individuele verhouding tussen sparen, beleggen en schulden", de individuele vermogensmix. Tot €400 is het vermogen belastingvrij. Bij de huidige stand is spaargeld tot € 440.000 dus belastingvrij. Bij een hoger rendement kan dat natuurlijk wel anders uitpakken.

Sparen en beleggen

In het nieuwe systeem zullen mensen die (bijna) alleen sparen, en dus niet beleggen, voordeliger uit de bus komen. De verandering zal worden bekostigd door belasting op het rendement op belegging met geleend geld.

Lees verder in de kamerbrief

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post