THEMA

NIBUD: MEER DAN HELFT BUDGET OP AAN VASTE LASTEN

Het Nibud ziet dat huishoudens in 2019 meer dan de helft van hun inkomen kwijt zijn aan de vaste lasten. Een huishouden met een modaal inkomen en een gemiddelde huur is net iets meer dan 55 procent van het netto inkomen aan de vaste lasten kwijt. Iemand op bijstandsniveau net iets meer dan 50 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Nibud Budgethandboek 2019.

Planmatig met geld omgaan

Idealiter zou een huishouden niet meer dan de helft van zijn inkomen kwijt moeten zijn aan de vaste lasten. Tien jaar geleden lag het percentage gemiddeld 5 procent lager dan nu. Hoe meer mensen kwijt zijn aan de vaste lasten, hoe planmatiger ze met hun geld om moeten gaan en hoe minder er overblijft voor voeding en andere noodzakelijke uitgaven.

Hogere inkomens zijn minder kwijt aan vaste lasten

Hoe hoger het inkomen, hoe lager het aandeel dat op gaat aan de vaste lasten. Zo is een huishouden met een inkomen van 1,5 keer modaal en een gemiddeld koophuis net iets minder dan 45 procent van zijn inkomen kwijt aan de vaste lasten. Tien jaar geleden was dat nog iets minder dan 40 procent.

60 procent naar vaste lasten zorgelijk

Het Nibud maakt zich zorgen om huishoudens die meer dan 60 procent kwijt zijn aan vaste lasten. Na aftrek van de vaste lasten is de rest van het inkomen nodig voor de reserveringsuitgaven, huishoudelijke uitgaven en sociale participatie. Hieronder vallen posten als voeding, kleding, inventaris, onderhoud van de woning en vrijetijdsuitgaven.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post