THEMA

FNV: ‘BELASTINGDIENST, GA BELASTINGEN EN PREMIES INNEN BIJ DELIVEROO’

FNV roept de Belastingdienst op om de rechterlijke uitspraak te volgen en belasting, premies en btw te gaan innen bij Deliveroo. De rechter bepaalde half januari dat mensen die bij Deliveroo werken, werknemers zijn en geen zelfstandigen. Dat betekent dat de maaltijdbezorgingsdienst belasting en premies moet gaan betalen.

Belastingen afdragen

Naast loonbelasting gaat het ook om de premies voor werknemersverzekeringen en het werkgeversdeel van de ziektekostenpremie. Bovendien moet het bedrijf btw afdragen als dienstverlener aan de consument. FNV stelt dat iedereen moet bijdragen aan collectieve voorzieningen en het belastingstelsel. “Anders wordt het een race naar de goedkoopste arbeidskosten en is zelfs het minimumloon niet meer de bodem.”

Deliveroo gekwalificeerd als ‘kwaadwillend’

Dat Deliveroo ondanks de uitspraak van de rechter zijn bezorgers niet als werknemers, maar als zelfstandigen blijft inhuren, kan volgens de werknemersorganisatie alleen maar gekwalificeerd worden als ‘kwaadwillend’. FNV roept de fiscus dan ook op om voortvarend op te treden en de geldende belastingregels toe te passen en te handhaven bij Deliveroo.

Wettelijke regels tegen schijnopdrachtgevers

De bond wijst ook op de wettelijke regels tegen schijnopdrachtgevers. Bij opschorting van de Wet DBA is afgesproken dat de overheid blijft optreden tegen de groep kwaadwillenden die opzettelijk schijnzelfstandigheid laten voortbestaan.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post