THEMA

ACCOUNTANT DIENT KLACHT IN OVER DUBBEL TOEZICHT

Gert Slijkhuis, een accountant uit Arnhem heeft een klacht ingediend bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB). De klacht richt zich op de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Beide sturen hem rekeningen voor het toezicht op zijn organisatie.

Dubbele heffing

Volgens Slijkhuis is het onrechtvaardig dat hij jaarlijks een 'toezichtsheffing' van €3000 moet betalen aan de AFM. De toezichthouder besteedt het eigenlijke toezichtwerk uit aan de NBA. In de praktijk krijgen alleen de grootste zeven accountantskantoren te maken met de AFM.

De NBA bemoeid zich wel met de kleinere organisaties. De accountant uit Arnhem schat gemiddeld eens per vier jaar een bezoek te krijgen. Tijdens zo'n bezoek licht elke controleur steekproefsgewijs minstens twee 'dossiers' door, oftewel gecontroleerde jaarverslagen, dat schrijft het FD.

Per dossier kost dit €1650. Als een dossier niet aan de eisen voldoet brengt de organisatie ook nog aanvullende kosten in rekening voor extra toetsingen en verbeterplannen. In extreme gevallen kunnen die kosten oplopen tot bijna €120.000.

Heel schimmig

Slijkhuis ontving vorig jaar herfst een factuur van €5000 voor een hertoetsing. Daar tekende hij bezwaar tegen aan bij de klachtencommissie van de beroepsorganisatie. Vervolgens werd hij gewezen op een convenant uit 2012 waarin is afgesproken dat de NBA namens de AFM de kleinere organisaties controleert en daar bovengenoemde tarieven voor rekent.

Daar had de accountant destijds bezwaar tegen kunnen en moeten maken. Slijkhuis vindt dat de NBA de convenant op een sneaky manier publiceerde. 'Dat openbaar maken gaat heel schimmig, je moet eigenlijk elke dag hun website bijhouden, maar ja dat doe je niet. Accountants hebben het al druk genoeg.'

Door de hele situatie is Slijkhuis het vertrouwen verloren in de beroepsorganisatie. Ik heb het idee dat we keihard worden genaaid', zegt de accountant die al sinds 1996 zijn eenmanszaak in runt. Hij bedoelt daarmee andere kleine accountant organisaties en eenmanszaken. Hij heeft het vermoeden dat andere collega's bang zijn voor sancties.

  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post