THEMA

NEDERLANDS BELANGRIJKSTE TRUSTBESTUURDER: ‘KAAIMANEILANDEN ZIJN GEEN BELASTINGPARADIJS’

Definitie belastingparadijs

Op de zesde dag van het verhoor is het thema 'Werkwijze van en samenwerking tussen trustkantoren en belastingadviseurs'. Niezing is opgeroepen als getuige door de commissie. Hij is directeur van het grootste trustkantoor van Nederland en is bestuurder van Holland Quaestor, de vereniging van trustkantoren. 'In wat voor wereld leeft u als u zegt dat de Kaaimaneilanden geen belastingparadijs is?', vraagt Jan Paternotte (D66). Intertrust heeft vestigingen over heel de wereld, waaronder ook op de Kaaimaneilanden, Curaçao en Guernsey. De commissie vraagt zich af waarom Intertrust juist daar zit, in de belastingparadijzen. ‘Definieert u belastingparadijs’, reageert Niezing. ‘Een belastingparadijs is een jurisdictie waar geen transparantie heerst. Waar belastingsysteem en belastingheffing verschillend worden toegepast voor ingezetenen en niet-ingezetenen. Waar geen uitwisseling van informatie plaatsvindt met andere belastingautoriteiten. En dat is in de Kaaimaneilanden niet. Dat is een strikt gereguleerde transparante jurisdictie, voor Amerikaanse investeringsfondsen.’

Praten langs elkaar heen

Chris van Dam (CDA) reageert verbijstert op de uitleg van Niezing. ‘Dat is dus voor mij de definitie van een belastingparadijs.’ En volgens Van Dam voldoen de Kaaimaneilanden ook aan die definitie. ‘Ik heb een zoon en toen hij nog geen 18 was zei ik vrijdagavond: geen alcohol hè, vanavond! En dan zei hij: nee, geen alcohol, alleen bier. In die sfeer praten we langs elkaar als we het hebben over een belastingparadijs.’ Niezing bevestigt dat ze langs elkaar heen praten. Volgens hem gebruiken alle grote investeringsfondsen en multinationals de Kaaimaneilanden om er hun spaarpot neer te zetten. ‘Als het geld daar zou blijven, zou u gelijk hebben. Maar omdat die spaarpot uitgekeerd gaat worden aan de beleggers, zoals pensioenfondsen, en omdat de winst die ze daarmee genereren dán belast wordt, voorkomt het dubbele belasting’, aldus Niezing.

Maatschappelijk probleem

Doordat Niezing in het bestuur van de verenging van trustkantoren zit, bepaalt hij mede wat het kwaliteitskeurmerk en de gedragscode is voor ‘goede’ trustkantoren. Commissievoorzitter Henk Nijboer (PvdA) wil van Niezing weten waardoor trustkantoren zo’n slechte naam hebben en wat hij nu van het maatschappelijk probleem van de sector vindt. ‘Dat gaat over het acceptabel zijn van belastingbesparing en belastingontwijking’, zegt Niezing. ‘Waar legt de sector haar eigen grens. Dat is nu een open norm waar invulling aan moet worden gegeven.’ Wel vindt hij dat het toezicht van de Nederlandsche Bank beter moet kunnen en dat de trustsector ook zelf wat meer kan gaan doen.

Verder verhoor

Vandaag is het thema van de ondervragingscommissie: Fiscale constructies voor vermogende particulieren en bedrijven. Daarvoor zijn opgeroepen als getuigen: Renate de Lange, partner Tax and Human Resource Services bij PwC, Huug Braamskamp, Managing Director bij Citco Nederland B.V., Ruben Freudenthal, partner en belastingadviseur Private Clients bij Mazars en hoogleraar Belastingrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen en Philippe Mol: Chief Commercial Officer en Director Private Office bij Van Lanschot Bankiers.