THEMA

BELASTINGDIENST: ‘CONTROLEER OF U VOLDOET AAN DE ZELFSTANDIGENAFTREK’

Geeft u in uw aangifte aan dat u ondernemer bent, dan kunt u in aanmerking komen voor zelfstandigenaftrek. Hiervoor moet u ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting en het afgelopen jaar minimaal 1.225 uur besteed hebben aan uw bedrijf.

Voldoet u aan de eisen?

Ondernemers die zowel in 2017 als 2018 een omzet hadden van minder dan 5.000 euro en die in 2017 zelfstandigenaftrek hebben geclaimd in hun aangifte IB, ontvangen een brief van de Belastingdienst. De beperkte omzet kan betekenen dat de ondernemer niet langer voldoet aan de voorwaarden van de zelfstandigenaftrek. Bijvoorbeeld omdat de ondernemer minder tijd heeft besteed aan zijn bedrijf of omdat de ondernemer daarnaast in dienst is bij een ander bedrijf.

Urenspecificatie

De ondernemer moet een urenspecificatie opmaken die niet algemeen van aard is, en gecontroleerd kan worden. Dit betekent dat duidelijk en inzichtelijk moet zijn aan welke werkzaamheden de uren zijn besteed. Een bewijsstuk is bijvoorbeeld een agenda. De fiscus raadt aan om dagelijks een overzicht bij te houden. Achteraf opgemaakte overzichten wijst de Belastingdienst af.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post