THEMA

BELASTINGDIENST HEEFT GEEN BTW-ID VOOR STARTER

Startende ondernemers moeten weken wachten op een btw-identificatienummer. Eenmanszaken krijgen met ingang van 1 januari 2020 twee nummers: eerst een ob-nummer voor contact met de Belastingdienst (waaronder het doen van aangifte) en daarna een nieuw btw-id voor bijvoorbeeld hun facturen en gebruik op de website van de ondernemer.

14.000 ondernemers

Staatssecretaris Vijlbrief heeft schriftelijk laten weten dat het niet gewenst en niet de bedoeling is dat startende ondernemers langer dan twee weken moeten wachten. De Belastingdienst hanteert als uitgangspunt een termijn van twee weken om het btw-id te verstrekken. Het unieke btw-id kan alleen door de Belastingdienst worden afgegeven, omdat derden (zoals de KVK) het btw-id niet meer kunnen afleiden van het BSN. De privacy van ondernemers is op deze manier beter beschermd.

Begin januari had de helft van alle startende ondernemers last van de langere wacht-termijn. In aantallen gaat het om bijna 14.000 ondernemers. Vijlbrief heeft vandaag aangegeven dat direct in de eerste weken is geschoven met personeel en extra capaciteit is ingezet in de vorm van uitzendkrachten om de achterstand weg te werken.

Processen

Ondank dat het jaarlijkse piekmoment bekend is ging het toch mis. In het vierde kwartaal van 2019 zijn aanpassingen in de processen doorgevoerd gekoppeld aan de overgang naar het nieuwe btw-id (zonder BSN) per 1 januari 2020. Daarnaast is per die datum de nieuwe kleineondernemersregeling in de omzetbelasting ingevoerd, aldus Vijlbrief in zijn antwoord.

Ondernemers ontvangen vanaf 1 januari 2020 bij inschrijving bij de KVK een brief van de Belastingdienst. Hierin staat uitgelegd dat zij binnen twee weken twee brieven krijgen, elk met een nummer en waarvoor zij dit nummer gebruiken. Het btw-id staat in de tweede brief vermeld.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post