THEMA

CPB: INNOVATIESUBSIDIES BEVOORDELEN GROTE BEDRIJVEN

Het innovatiebeleid van de overheid bevoordeelt grote, bestaande bedrijven en zet nieuwkomers op een achterstand. Dat concludeert het Centraal Planbureau op basis van onderzoek. Onderzoeker Bastiaan Overvest stelt dat de twee belangrijkste subsidies van de overheid voor innovatie: de Innovatiebox en de Wet bevordering speur- en ontwikkelingswerk (wbso) niet goed aansluiten. Dat schrijft FD.

Intuïtief vernieuwen

“Jonge techbedrijven vernieuwen vaak intuïtief”, stelt Overvest. “Ze experimenteren veel en sturen dan bij en werken samen met andere partijen. Dat staat haaks op de vaak planmatige aanpak van bestaande bedrijven, die bovendien werken met gestructureerde budgetten.”

Liever open data en open samenwerking

Het CPB is vooral kritisch over de Innovatiebox. Afschaffing van deze fiscale maatregel geeft bestaande en nieuwe bedrijven gelijkere kansen. Volgens Overvest doet de overheid er beter aan om het gebruik van open data en open samenwerking te stimuleren.

Innovatiebox voor grote bedrijven

De Innovatiebox verlaagt de winst- of vennootschapsbelasting (vpb) voor zover deze winst uit innovaties komt. Het tarief van de Innovatiebox is momenteel 5 procent, maar wordt per 1 januari 2019 7 procent. In tegenstelling tot de ‘normale’ 35 procent. Vooral grote bedrijven zoals ASML en Booking.com zouden van deze maatregel profiteren.

  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post