THEMA

FAMILIE BLOKKER VERHULT VERMOGEN VIA OMSTREDEN CONSTRUCTIE

De familie Blokker, eigenaar van het gelijknamige winkelbedrijf, past een omstreden techniek toe om de omvang van haar vermogen af te schermen. Door steeds een nieuw moederbedrijf boven hun imperium te hangen, menen zij geen jaarverslagen te hoeven deponeren. Dat blijkt uit onderzoek van het FD.

Vermogen Blokker

Het vermogen van de familie Blokker zit voor een groot deel in de investeringsmaatschappij HB Capital. Hierin zitten niet de winkelketens, zoals Blokker en Marskramer, maar wel het winkelvastgoed en belangen in bedrijven als baggeraar Van Oord, Beter Bed en technisch concern TKH Group.

Truc HB Capital

HB Capital denkt een manier te hebben gevonden om onder de verplichting uit te komen om jaarlijks bedrijfscijfers te publiceren. Die verplichting geldt voor iedere Nederlandse onderneming. De redenen hiervoor zijn transparantie en het tegengaan van fraude. In Nederland kan iedereen, die zaken wil doen met een bedrijf, bij de Kamer van Koophandel nagaan hoe die onderneming er financieel voorstaat.

403-verklaring

Er zijn echter uitzonderingen op de deponeringsplicht. Zo kan een moederbedrijf zich aansprakelijk stellen voor haar dochterondernemingen, via een zogenoemde 403-verklaring. Dochters krijgen dan vrijstelling van deponering, maar de moeder moet dan wel de cijfers van de onderliggende bv’s consolideren in haar eigen jaarrekening.

Geen jaarcijfers

HB Capital hoeft met een 403-verklaring ook geen cijfers te publiceren. Er staat namelijk een moederbedrijf boven dat zich aansprakelijk stelt voor HB Capital en diverse andere ondernemingen. Dit moederbedrijf zou wel jaarcijfers moeten deponeren, maar dat gebeurt niet. De eigenaren plaatsen namelijk om de twee jaar een nieuw moederbedrijf boven HB Capital. Steeds als de deadline voor het jaarverslag nadert, zetten de eigenaren een nieuw bedrijf op dat zich aansprakelijk stelt voor de bv’s. De oude holding wordt geliquideerd.

Vermogen verhullen

HB Capital doet dit naar eigen zeggen ‘om daarmee de privacy van de aandeelhouders zo optimaal mogelijk te beschermen’. Daar worstelen veel familiebedrijven mee. In dit geval zijn de aandeelhouders, Els en Albert Blokker, bekend en lijkt het er volgens het FD op dat HB Capital vooral het vermogen van de familie wil verhullen.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post