THEMA

ONDERNEMERS VERWACHTEN IN 2019 MEER OMZET, PERSONEEL EN INVESTERINGEN

Ondernemers in het niet-financiële bedrijfsleven verwachten in 2019 meer omzet, uitbreiding van het personeelsbestand en hogere investeringen dan in 2018. Ondanks deze positieve verwachtingen geven steeds meer bedrijven wel aan last te hebben van een personeelstekort. Aan het begin van het vierde kwartaal van 2018 werd 26 procent van de ondernemers hierdoor belemmerd bij de bedrijfsactiviteiten. Dat meldt het CBS op grond van de Conjunctuurenquête Nederland.

Ondernemers positief over omzet

De ondernemers zijn positief over de omzet die zij in 2019 verwachten te behalen. Per saldo verwacht 30 procent van de bedrijven omzetgroei. In de detailhandel is het optimisme het grootst. Daar verwacht 43 procent dat de omzet groeit. Ook over de werkgelegenheid is het bedrijfsleven positief gestemd. 17 procent van de bedrijven verwacht het personeelsbestand volgend jaar uit te breiden. De vraag naar personeel is het grootst in de sector informatie & communicatie.

Bedrijven belemmerd door personeelstekort

Wel gaven veel bedrijven aan belemmerd te worden bij het uitoefenen van bedrijfsactiviteiten door een tekort aan arbeidskrachten. In de vervoerssector en de zakelijke dienstverlening meldde 35 procent van de ondernemers een tekort aan arbeidskrachten. Ook in de bouwsector, horeca en de sector informatie en communicatie zijn de personeelstekorten bovengemiddeld. In de delfstoffenwinning werden tekorten het minst genoemd.

  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post