THEMA

VIER ZZP-CLUBS BUNDELEN KRACHTEN

Vier ondernemersorganisaties die vinden dat hun stem niet genoeg wordt gehoord in Den Haag, gaan samen verder. De nieuwe Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN). Het gaat om ZZP Nederland, Ondernemend Nederland (ONL), Zelfstandigen Bouw en Solopartners. De vier lobbyclubs blijven gewoon in originele vorm bestaan maar de krachten worden gebundeld.

Te kleine stem

Samen tellen de clubs 100.000 leden. VZN krijgt een aparte voorzitter die niet gelieerd is aan één van de vier organisaties. Volgens Hans Biesheuvel, ONL-voorzitter wordt dat een 'hele goeie vrouw' maar hij noemt nog geen namen. Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw benadrukt dat er erg veel versnippering is in het zzp-wereldje.

'Individueel hebben we daardoor een te kleine stem, met als gevolg dat de traditionele polderpartijen besluiten nemen die zzp’ers treffen.' Dat politici wel een klagen over dat ze geen gesprekspartner hebben is daarom terecht stelt Biesheuvel. 'Dat excuus is nu dus weg.' Een van de pijnpunten waar de lobbyclubs over mee willen praten is de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen die werkgevers en vakbonden vorig jaar in het pensioenakkoord hebben gefietst.

Nieuw kabinet nieuwe kansen

Een wetsvoorstel is in de maak. Daar willen de zzp-clubs wel hun zegje in doen. Tot nu toe hebben ze die kans nog niet gekregen vinden ze. Volgens Biesheuvel is het een goed moment om de stem te laten horen. Er treedt straks een nieuw kabinet aan dat opnieuw gaat proberen de Wet DBA te repareren. De wet die moest duidelijk maken wie zzp'er is en wie werknemer. Volgens de voorzitter is het huidige kabinet daar niet uitgekomen.

Opvallend is dat Platform Zelfstandige Ondernemers en FNV Zelfstandigen niet in zijn gegaan op de uitnodiging van VZN om zich aan te sluiten. Beide clubs zaten wel aan tafel bij het overleg over de zzp-verzekering en voelen zich dan ook goed vertegenwoordigd.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
Share this post
  • Vond u dit bericht waardevol?