THEMA

DNB SMEERT AANPASSING REKENRENTE UIT

De Nederlandsche Bank gaat de rekenrente voor pensioenfondsen stapsgewijs aanpassen. DNB heeft besloten dat niet ineens te doen en voorkomt zo een grote klap voor de dekkingsgraden van volgend jaar. Het zag er dan ook slecht uit voor de fondsen met een gemiddelde daling van zes procentpunt in 2021. Met de gelijkblijvende rente wordt dat naar schatting 1 tot 5 procentpunt.

Uitstel

Het advies om de rekenrente voor pensioenfondsen aan te passen kwam vorig jaar van de commissie Dijsselbloem. Vanwege de sterke daling van de rente in de afgelopen jaren zou dit bij de invoering van het advies een flinke vaart omlaag betekenen voor de dekkingsgraden. Dijsselbloem hing dan ook als een zwaard van Damocles boven het hoofd van de pensionfondsen.

Dat stelt pensioenfondsadviseur Roel Mehlkopf van Cardano. In het ergste geval zouden de fondsen met nu al lage dekkingsgraden volgend jaar de pensioenen fors moeten verlagen. En vanwege de nieuwe regels het jaar daarop weer. Het uitsmeren van de DNB aanpassing over de komende vier jaar maakt die kans een stuk kleiner, dat schrijft het FD.

Tien procentpunt

'Geleidelijke invoering zorgt ervoor dat de impact van het besluit geleidelijk materialiseert in dekkingsgraden', aldus een woordvoerder van DNB. 'Invoering ineens zou tot forse aanpassing van dekkingsgraden hebben geleid.' Ten tijde van het advies was de schatting van de commissie onder leiding van oud-minister Dijsselbloem dat de dekkingsgraden met 2,5 zouden dalen.

De rente is sindsdien zodanig gedaald dat de gevolgen voor de dekkingsgraad veel groter zijn geworden. 'Afhankelijk van of een fonds veel jonge of veel oude deelnemers heeft kan de impact tot tien procentpunt van de dekkingsgraad zijn', aldus actuaris Wichert Hoekert van adviseur Willis Towers Watson.

Per 1 januari

Het uitstel is echter geen afstel. Vanaf 2024 zijn de nieuwe regels volledig verwerkt in de rekenrente voor de fondsen. En dat is 'het moment dat het ertoe doet', zegt Hoekert. Het besluit van DNB heeft dan ook geen invloed op de kans op verlagingen van pensioenen voor komend jaar. Of de hoogte van de premies voor 2021. De nieuwe regels gaan pas op 1 januari in.

Voor de premie rekenen fondsen met rentes van dit jaar (meestal van september of oktober) en voor kortingen kijkt de toezichthouder naar de stand van de dekkingsgraad op 31 december van dit jaar, aldus het FD.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
Share this post
  • Vond u dit bericht waardevol?