THEMA

PENSIOEN IN EIGEN BEHEER NOG VOOR 1 JANUARI 2020 AFKOPEN

De directeur-grootaandeelhouder (dga) mag sinds 1 juli 2017 geen pensioen in eigen beheer (PEB) meer opbouwen. Als uw klant dga is en nog een PEB heeft, dan kan hij deze nog tot 1 januari 2020 afkopen of omzetten in een oudedagsverplichting. Als uw klant voor afkoop in 2019 kiest, dan mag hij nog gebruikmaken van de korting van 19,5 procent. Dat schrijft de Belastingdienst.

Onzuivere pensioenregeling

Als er niets wordt aangepast, dan leidt dit tot een onzuivere pensioenregeling met als gevolg onmiddellijke belastingbetaling over de commerciële waarde van de pensioenaanspraak in box 1, met daar bovenop 20 procent revisierente boete.

Wat nu?

Wat kan de dga doen? Wat zijn de alternatieven om een pensioeninkomen bij elkaar te sparen? De dga kan gaan sparen; privé in box 1 of 3, of in de bv in box 2. Ook is het mogelijk om een pensioen op te bouwen in een verzekerde pensioenregeling bij een pensioenuitvoerder. Kortom: de dga heeft wat afwegingen te maken met betrekking tot de pensioenopbouw. Er zijn voldoende mogelijkheden, de vraag is welke vorm het beste bij uw klant past.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post