THEMA

PENSIOEN NEDERLANDS-BELGISCHE DGA’S TOCH VEILIGGESTELD

Nederlandse directeur-grootaandeelhouders (dga’s) die in België wonen, kunnen alsnog hun pensioen-bv omzetten naar een oudedagsvoorziening. Zij hoeven daar geen belasting over te betalen. Dat schrijft het FD.

Nederlandse Belgen benadeeld

Nederlandse ondernemers in België dreigden te worden benadeeld, nadat Nederland in 2017 het Pensioen in eigen beheer afschafte. In Nederland woonachtige dga’s hoefden geen belasting te betalen over een deel van het geld dat vrijkwam uit hun pensioen-bv. In 2017 was 34,5 procent van de pensioenpot vrijgesteld, vorig jaar 25 procent en dit jaar 19,5 procent.

Nederlandse ondernemers in België lopen dit voordeel mis. De Belgische fiscus heft namelijk de belasting die in Nederland achterwege blijft, zodra in België wonende Nederlanders hun pensioen in eigen beheer in Nederland afkopen.

Geld pensioen-bv in oudedagsvoorziening

Een alternatief voor het afkopen is het geld uit de pensioen-bv in een oudedagsvoorziening stoppen. In Nederland heeft dat geen fiscale gevolgen. In België was tot voor kort onzeker wat de fiscus zou doen als dga’s het geld uit hun pensioen-bv overhevelden naar een oudedagsvoorziening. Vorige week heeft de Belgische fiscus echter de zaak opgehelderd. Nederlanders die het geld uit hun pensioen-bv overbrengen in een oudedagsvoorziening hoeven daarover niet af te rekenen met de Belastingdienst. De aanslag volgt als zij geld ontvangen uit deze voorziening.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post