THEMA

PENSIOENFONDSEN HEBBEN PLANNEN VOOR ZZP-PRODUCTEN

Twee pensioenfondsen willen volgend jaar starten met pensioen voor zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers). Het gaat om Pensioenfonds Zorg en Welzijn en pensioenfonds Bouw. Maar het is nog wachten op groen licht van Wouter Koolmees, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Pensioenakkoord

Voor het eerst zijn er grote pensioenfondsen die een product aanbieden voor zzp'ers. Het aantal zzp'ers is enorm gestegen de afgelopen jaren en een groot deel van de groep heeft nog steeds niets geregeld voor later. In tegenstelling tot de meeste werknemers zijn zzp'ers niet verplicht om voor pensioen te sparen bij een pensioenfonds, en vrijwillig aansluiten mag niet. De fondsen en vakbonden probeerden met het pensioenakkoord de situatie te veranderen maar dat was zonder succes.

Als het aan de PvdA ligt wordt het verplicht voor zzp'ers voor hun pensioen te sparen en wordt een verzekering tegen arbeidsongeschiktheid verplicht. De verplichte verzekering maakt al deel uit van het vorig jaar bereikte pensioenakkoord, het voorstel moet nog komen. Sinds januari betalen werkgevers al hogere werkloosheidspremies voor tijdelijke krachten. Een nieuwe-zzp wet moet nog komen.

Anderhalf miljoen

Dit voorjaar moet er ook een plan om de zogenaamde 'witte vlek' te bestrijden. Dat is de groep van ongeveer anderhalf miljoen zelfstandigen en werknemers die geen pensioen opbouwen. 'Wij willen al langer pensioen kunnen bieden aan mensen in onze sector die dat nu niet opbouwen’, stelt Peter Borgdorff, directeur van pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW). Omdat het niet is gelukt afspraken te maken in het pensioenakkoord gaan de fondsen het nu zelf doen.

De bedoeling is dat zzp'ers die onder het fonds vallen een pensioenpremie van 3% van hun omzet betalen. Opdrachtgevers dragen dan ook 3% bij. Volgens de berekening van het pensioenfonds levert dat bij een omzet €30.000 per jaar na veertig jaar een pensioen op dat gelijk staat aan bijna driekwart van het inkomen. Bij schommelingen in de omzet kan de zzp'er ervoor kiezen de premie weer op te nemen maar is dan wel de inleg van de opdrachtgever kwijt, aldus het FD.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post