THEMA

FLINKE GROEI RECHTSZAKEN VERWACHT VANWEGE VERLAGING AFTREK ALIMENTATIE

Duizenden ex-echtgenoten zullen vanaf 1 januari bij de rechter een lagere partneralimentatie eisen, omdat ze in 2020 minder alimentatie fiscaal mogen aftrekken. Dat schrijft het AD. Aanleiding voor de verwachte alimentatiezaken is dat het kabinet de  fiscale aftrek van partneralimentatie in stappen wil verlagen van 51,95 procent nu naar uiteindelijk 37 procent in 2023. Dat is eerder vastgelegd in het Belastingplan 2019. Doel van de maatregel is het mes te zetten in de hoeveelheid aftrekposten bij de huidige inkomstenbelasting.

Grote gevolgen

In veel gevallen zal de rechter de eis van een lagere partneralimentatie toewijzen. Met name als de alimentatieplichtige conform zijn of haar maximale draagkracht alimentatie betaalt. Resultaat is dat niet alimentatiebetalers, vaak mannen met een hoog inkomen boven de 68.500 euro, de dupe zijn, maar hun voormalige geliefden. In het ergste geval ontvangen ze 20 procent minder alimentatie, een inkomensachteruitgang van honderden euro’s.

Kamervragen

Over deze maatregel heeft het lid Van Nispen Kamervragen gesteld. Hij vraagt onder meer of het klopt dat de verlaging van de aftrek betekent dat alimentatieplichtigen honderden tot duizenden euro’s meer belasting moeten gaan betalen. Ook wil hij weten of er een gevaar bestaat dat een verlaging van de aftrek juist tot meer kosten leidt voor de overheid. Door financiële problemen bij alimentatiegerechtigden zouden zij namelijk beroep kunnen doen op zorg-, huur- en andere toeslagen.

Ook onderweg op de hoogte blijven van fiscaal achtergrondnieuws?


Luister dan naar onze podcasts: Fiscaal Fris >>
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post