THEMA

BOND VOOR BELASTINGBETALERS ONEENS MET VIJLBRIEF OVER HOGERE HEFFINGSVRIJE VOET

De Bond voor Belastingbetalers is het niet eens met staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën over de voordelen van een hoger belastingvrij vermogen. De groep spaarders en beleggers die vanaf volgend jaar gaan profiteren van de verhoging is een stuk kleiner dan de bewindsman stelt, aldus de Bond.

Verschillende vergelijkingen

Het bedrag waarover spaarders en beleggers geen vermogensrendementsheffing hoeven te betalen gaat omhoog naar €50.000 voor een eenpitter en naar €100.000 voor fiscale partners. Dit jaar stonden de grenzen nog op €30.846 en €61.692. Het is het antwoord van het kabinet op de omstreden spaartaks, schrijft het FD.

In het persbericht over het belastingplan staat dat de verhoging 'betekent dat iedereen met spaargeld of belegd vermogen tot € 220.000 (of € 440.000 met fiscaal partner) daarover minder belasting gaat betalen'. Volgens Jurgen de Vries, voorzitter van de Bond voor Belastingbetalers, ligt het er maar net aan waarmee je vergelijkt. Vergeleken met de belasting die spaarders en beleggers volgend jaar bij ongewijzigd beleid hadden moeten betalen, heeft de staatssecretaris gelijk, aldus De Vries.

Vergeleken met de heffing in box 3 van dit jaar gaat de belasting in 2021 omhoog vanaf €137.000 in plaats van €220.000, berekende de Bond. 'En dat is toch de vergelijking die mensen maken', zegt De Vries. 'De staatssecretaris kiest voor de vergelijking die hem het beste uitkomt.'

Forfaitair rendement

In de vergelijking van de staatsecretaris betaalt een belastingplichtige met €220.000 in 2021 net één euro minder belasting. In de vergelijking van de Bond gaat de belasting voor deze persoon omhoog met €115. Het ministerie laat alleen de gevolgen van de hogere vrijstelling zien maar houdt daarbij geen rekening met het aangepaste forfaitair rendement voor 2021.

De voorzitter van de Bond erkent dat een grote groep spaarders en kleine beleggers in 2021 geen belasting in box 3 meer hoeven te betalen. Toch noemt hij de verhoging van de heffingsvrije voet 'een pleister op een etterende wond'. Het aantal belastingplichtigen daalt van 3 miljoen naar 2,1 miljoen volgens Vijlbrief.

Opnieuw onderzoek

De 'pleister' is een reactie op de kritiek dat belastingbetalers soms meer belasting betalen dan het rendement dat ze behalen. Omdat de fiscus uitgaat van een fictief rendement. De Hoge Raad stelde vorig jaar dat de spaartaks een inbreuk is op het eigendomsrecht. De wetgeving moet dus worden aangepast.

De staatssecretaris heeft opnieuw onderzoek aangekondigd naar de mogelijkheden om werkelijk behaald rendement te belasten. Vooralsnog lijkt dit niet uitvoerbaar door de Belastingdienst, aldus het FD.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post