THEMA

KRITIEK OP DE BAANGERELATEERDE INVESTERINGSKORTING

Ondernemers die gebruik willen maken van de subsidiepot van €4 miljard die het kabinet heeft vrijgemaakt om investeringen te stimuleren moeten daar nog tot eind 2021 op wachten. Dat staat in de toelichting van staatssecretaris Hans Vijlbrief. Het idee achter de regeling is dat bedrijven die twijfelen over een investering deze toch doen. Op korte termijn moet de regeling daarbij de toename van werkloosheid remmen.

Laat

De 'baangerelateerde investeringskorting' (BIK) neemt de komende twee jaar de plaats in van de verlaging van het hoge tarief van de vennootschapsbelasting. Het loket voor de subsidie gaat pas op 1 september 2021 open. Uitvoerder Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kan nog tot twaalf weken de tijd nemen om een subsidie goed te keuren, dat schrijft het FD.

Wel vallen investeringen waarvoor vanaf 1 oktober dit jaar een verplichting is aangegaan onder de regeling. Het kan worden geïnd door verrekening met de loonheffing. Alleen als de toekomstige afdracht daarvan lager is dan de korting, kan nog worden verrekend met al afgedragen korting. In de praktijk kunnen bedrijven daardoor pas in 2022 de eerste subsidies incasseren.

Kritiek

De BIK-regeling is omstreden. De Raad van State is kritisch. De belangrijkste adviseur van de regering erkent dat het belangrijk is om bedrijven een duwtje in de rug te geven. Maar vraagt zich af of dit de juiste manier is. De maatregel kan ervoor zorgen dat het kabinet geld pompt in sectoren die er ondanks of zelfs dankzij corona, goed voor staan. En dat terwijl juist andere sectoren het erg moeilijk hebben, schrijft NOS.

De oppositiepartijen GroenLinks en PvdA zijn ook kritisch. "Vier miljard euro cadeau aan het bedrijfsleven, terwijl het niet leidt tot veel nieuwe investeringen of banen. De onderbouwing van dit plan rammelt net zo hard als bij de afschaffing van de dividendbelasting." zegt Jesse Klaver. Henk Nijboer (PvdA): "Onbegrijpelijk waar het kabinet zo lang mee bezig is geweest. De Raad van State maakt er gehakt van. Geen extra banen, geen investeringen. Geld moet en zal naar het bedrijfsleven".

Controle en boete

De investeringen moeten volledig in 2021 of 2022 worden afbetaald en zal alleen voor nieuwe bedrijfsmiddelen gelden. Ook moeten de middelen binnen zes maanden in gebruik worden genomen. Bij een soortgelijke regeling in de jaren 80 bestonden deze voorwaarden niet en was dan ook fraudegevoelig. Het minimum per bedrijfsmiddel moet €1500 zijn en per aanvraag moet de investering optellen tot minimaal €20.000.

Controle of bedrijven aan de voorwaarden van de regeling voldoen zal risicogericht en steekproefsgewijs plaatsvinden. Een valse claim kan een boete opleveren van €100.000 of 20% van de afdrachtvermindering als dat meer is, aldus het FD.

  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post