THEMA

PRINSJESDAG-PLANNEN VOOR DE INKOMSTENBELASTING

Wat heeft het kabinet voor ons in petto op Prinsjesdag met betrekking tot de inkomstenbelasting? Hoe dan ook nieuwe tarieven in box 1 en box 2. Daarnaast wil het kabinet niet voor het eerst een nieuw plan lanceren om de heffing in box aan te passen. De vermogensrendementsheffing vormt al langer een ergernis voor belastingplichtigen.

Werkelijk rendement

Met de huidige lage rentestand al helemaal. Ondertussen gaan de box 3-heffing uit van onhaalbare rendementen. Hier zijn al verschillende plannen voor aangedragen maar dé oplossing is er nog niet. Het mooiste zou natuurlijk zijn als het daadwerkelijk behaalde rendement zou worden belast. Maar dit is vooralsnog niet uit te voeren door de Belastingdienst.

Het kabinet streeft uiteindelijk wel naar een heffing op het behaalde rendement, stelt staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën. Maar het kan nog wel tien jaar duren voordat de fiscus klaar is voor de uitvoering, dat schrijft rendement.nl.

Nieuwe plannen

Vijlbrief heeft het plan van zijn voorganger inmiddels in de versnipperaar gegooid. En dus zal hij een nieuw plan moeten presenteren om spaarders en kleine beleggers op korte termijn tegemoet te komen. Een serieuze optie voor de staatssecretaris is om het heffingsvrije vermogen van € 30.846 flink te verhogen.

Zijn collega Alexandra van Huffelen zal waarschijnlijk ook met een plan komen voor het huidige toeslagenstelsel. Er is onderzoek gedaan naar alternatieven voor het huidige stelsel en hoe dit eenvoudiger kan. Op de derde dinsdag in september wil Van Huffelen een wetsvoorstel indienen met maatregelen die de uitvoerbaarheid van toeslagen moeten verbeteren.

Inkomstenbelasting

Verder zullen de tarieven voor de inkomstenbelasting zoals ieder jaar weer wijzigingen. In box 1 veranderen de algemene tarieven voor belastingplichtigen jonger dan de AOW-leeftijd als volgt.

Inkomen max € 68.507 Inkomen boven € 68.507
2020 37,35% 49,50%
2021 37,10% 49,50%

In box 2 gaat het tarief van 26,25% nu naar 26,9% in 2021. Daarnaast zullen diverse aftrekposten zijn nog maar tegen 43% aftrekbaar zijn, tegenover de 46% van dit jaar. Dit geldt onder meer voor de ondernemersaftrek en de hypotheekrenteaftrek.

Verrassingen

Wat het kabinet verder nog voor ons in petto heeft op Prinsjesdag is onduidelijk. Mogelijk worden er nog plannen bekend gemaakt over zzp'ers. Het eerder aangekondigde minimumtarief zal daar niet bij horen. Net als de invoer van een zelfstandigenverklaring.

Verder zou het kabinet nog iets kunnen doen met de maar liefst 169 aangeleverde beleidsopties voor het toekomstige belastingstelsel. Dit is eigenlijk voer voor een volgend kabinet. Maar het huidige kabinet zou er ook alvast iets mee kunnen doen, aldus rendement.nl.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
Share this post
  • Vond u dit bericht waardevol?