THEMA

ROOSKLEURIGER BEELD IN UITGELEKTE PRINSJESDAGSTUKKEN

Na de flinke dip van 5 procent economische krimp van dit jaar groeit de economie in 2021 met 3,5 procent. Dat staat in uitgelekte Prinsjesdagstukken die RTL Nieuws heeft kunnen inzien. Daarbij stijgt de koopkracht met gemiddeld 0,8 procent. Vooral mensen met een baan gaan erop vooruit. Zij zien hun koopkracht stijgen met 1,2 procent.

Rooskleuriger

Het is een iets rooskleuriger beeld dan het Centraal Planbureau (CPB) vorige maand nog schetste. In die eerdere ramingen van het CPB was het derde steunpakket van het kabinet nog niet verwerkt. De cijfers zijn ook gunstiger omdat de aangekondigde belastingverlaging waar het kabinet eind vorige maand een akkoord over bereikte niet in de augustusraming van het CPB zat.

De werkeloosheid loopt het komende jaar wel verder op. Maar ook hier heeft het derde steunpakket verzachtend effect op. Eerder ging men uit van een stijging tot 6,5 procent. Dat blijft volgens de uitgelekte cijfers steken op 5,9 procent. Het aantal werkelozen zou dan stijgen naar 545.000 personen waar dit cijfer in juli nog op 419.000 stond.

De cijfers op een rij

Economische groei 3,5 procent
Werkloosheid 5,9 procent (545.000 mensen)
Overheidsschuld 62,0 procent
Koopkracht + 0,8 procent
Werkenden + 1,2 procent
Uitkeringsgerechtigden + 0,5 procent
Gepensioneerden + 0,4 procent

Voor de cijfers gaat het kabinet er wel van uit dat het land niet opnieuw in lockdown hoeft vanwege een grote stijging van corona-besmettingen. Wanneer dit wel gebeurt zullen de cijfers hoogstwaarschijnlijk anders uitpakken, aldus RTL Nieuws.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
Share this post
  • Vond u dit bericht waardevol?