THEMA

AUTOHANDELAREN DE CEL IN VOOR BTW-FRAUDE VAN €15 MILJOEN

De rechtbank Zwolle heeft twee autohandelaren uit Hoogeveen veroordeeld tot vijf en vier jaar cel. De twee maakten zich schuldig aan Europese btw-fraude. Het duo benadeelde de Belastingdienst voor maar liefst €15 miljoen. De compagnons hebben dan ook forse straffen gekregen voor de professionele schaal waarop ze de fiscus oplichtten.

Plof bv's

Bedrijven binnen Europa mogen auto's verkopen aan andere bedrijven zonder btw af te dragen. Het kopende bedrijf moet wel btw afdragen. De autohandelaren uit Hoogeveen kochten in Nederland leaseauto's op die vervolgens werden doorverkocht aan tientallen autobedrijven in West-Europa. De twee mannen hebben zo tussen januari 2013 en november 2017 voor ruim €75 miljoen aan auto's verkocht.

De kopende partijen waar echter geen bonafide autobedrijven. De dure wagens werden in en rond Berlijn afgeleverd aan de kopers. Dit waren katvangers die hun bv's lieten ploffen. Het zou gaan om malafide Libanese autokopers. Gevolg was dat niemand de btw betaalde, dat schrijft het FD.

Dubbele boekhouding

Beide heren zeggen in goeder trouw te hebben gehandeld maar dat gelooft de rechtbank niet. Het bedrijf was bijvoorbeeld in het bezit van zogeheten btw-stempels van de katvangbedrijven. In Hogeveen werd die stempel op vrachtbrieven gezet. Terwijl deze stempels pas bij aflevering door het kopende bedrijf gezet zouden moeten worden.

Daarbovenop waarschuwde de Belastingdienst de autohandelaren dat zij zaken deden met vermoedelijke katvangers. Het was duidelijk dat niemand btw afdroeg en dat dit doelbewust zo georganiseerd was. Ze accepteerden alleen contante betalingen en hielden een dubbele boekhouding bij. Zo werden de kopers buiten beeld gehouden.

Verboden wapens

In 2017 werd een verdachte aangehouden met ruim €300.000 aan contant geld in zijn auto. De ruim 450 biljetten van €500 maakte het extra verdacht omdat die briefjes vooral worden gebruikt in de onderwereld. De rechter stelt dat ook de gewone burger de dupe is van de praktijken van het duo. Omdat er geld werd verdiend ten koste van de staatskas. Een lichte straf is mede daarom niet voldoende.

De twee zijn ook veroordeeld voor het bezit van verboden wapens. Zo werden een Browning-pistool aangetroffen, een gaspistool, kogelpatronen en twee stroomstootwapens. Naast de twee leidinggevenden moeten ook nog twee medewerkers zich verantwoorden tegenover de rechter, aldus het FD.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
Share this post
  • Vond u dit bericht waardevol?