THEMA

FIOD HOUDT VIER MANNEN AAN WEGENS BTW-FRAUDE EXPORT METAAL

De fiscale opsporingsdienst FIOD heeft vier mannen aangehouden op verdenking van btw-fraude met de export van metaal. De fiscus is door de fraude vermoedelijk 23 miljoen euro misgelopen. Dat heeft de FIOD bekendgemaakt.

Beslaglegging luxegoederen

De opsporingsdienst doorzocht 6 woningen en 2 bedrijfspanden in de omgeving van Amsterdam en Rotterdam. Hierbij is beslag gelegd op administratie, een platinabar, 6 luxe auto’s, een bombardier-motor, dure merkkleding en –schoenen, waardevolle schilderijen, 10 luxe horloges, sieraden en 70.000 euro contant geld.

Strafrechtelijk onderzoek groothandelsbedrijven metaal

Het onderzoek komt voort uit een eerder strafrechtelijk onderzoek en richt zich op drie groothandelsbedrijven in metaal. Het vermoeden is dat deze bedrijven metaal leveren aan buitenlandse ondernemingen die bij doorverkoop van het schroot btw moeten afdragen, maar dat bewust niet doen. Dit is grensoverschrijdende btw-fraude. De onderneming die wel btw ontvangt, maar die bewust niet afdraagt, wordt ook wel een ‘ploffer’ of ‘missing trader’ genoemd.

Geen recht op nultarief

Als een bedrijf wist of had moeten weten dat hij levert aan een ‘ploffer’ in het buitenland, dan heeft hij geen recht op toepassing van het nultarief bij export. Als hij dit toch doet en ook op zijn btw-aangifte vermeldt, dan is dat strafbaar.

Parallel onderzoek kobalt

Parallel aan het FIOD-onderzoek doet de Zeehavenpolitie onderzoek naar de diefstal van een lading kobalt uit de Rotterdamse haven. Voor dit onderzoek doorzocht de Zeehavenpolitie een bedrijfspand en twee woningen, die woensdag ook door de FIOD zijn onderzocht. Daarbij zijn diverse goederen in beslag genomen.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post