THEMA

HOGE RAAD LEGT DE LAT VOOR FISCALE EENHEID MINDER HOOG

Afgelopen vrijdag heeft de Hoge Raad in twee arresten een nadere toelichting gegeven op het begrip economische verwevenheid. Twee ondernemers moeten voldoende economisch zijn verweven om een fiscale eenheid voor de BTW te vormen. BTW is vaker een obstakel voor samenwerking in de zorg of het onderwijs.

Doorberekenen omzetbelasting

Wanneer organisaties bepaalde functies willen bundelen in een daarvoor opgericht samenwerkingsverband kunnen ze daarbij te maken krijgen met BTW-afdracht. De twee arresten gaan over stichtingen met meerdere scholen die een eigen bv oprichtten.

Eén van de uitspraken ging over een schoonmaakbedrijf dat alleen schoolgebouwen schoonhoudt die onder de stichting vallen. De andere uitspraak ging over een bedrijf dat personeel beschikbaar stelt aan zowel scholen die bij de betreffende stichting aangesloten zijn als andere scholen.

De fiscus beoordeelde in beide gevallen dat de bedrijven BTW in rekening moesten brengen bij de scholen. Deze omzetbelasting kan niet worden doorberekend aan aan leerlingen of ouders, omdat zij als eindgebruiker worden beschouwd. Om geen BTW te hoeven betalen, moeten de stichtingen de bedrijven een zogeheten fiscale eenheid vormen voor de omzetbelasting. In eerste instantie stond de fiscus dit bij het schoonmaakbedrijf toe, schrijft het FD.

Lat ligt minder hoog

Later kwam de Belastingdienst daar echter op terug. Het bedrijf bracht vanaf 2013 tot en met begin 2015 €255.471 BTW in rekening voor de schoonmaak. Bij het aanvechten van de BTW-verplichting kreeg het bedrijf eerder al bij de Rechtbank Den Haag gelijk.

De Hoge Raad heeft de lat voor fiscale eenheid minder hoog gelegd dan de fiscus. Non-profit organisaties die ook een commerciële activiteit hebben, kunnen een fiscale eenheid vormen met bedrijven waarin zij ondersteunende taken onderbrengen. Verder komen ook commerciële houdstermaatschappijen die bijvoorbeeld managementtaken uitvoeren voor dochterbedrijven eerder in aanmerking voor de fiscale eenheid.

Schatkist

De Belastingdienst zal ook in de toekomst elk verzoek voor het vormen van een fiscale eenheid beoordelen op basis van de specifieke omstandigheden zegt een woordvoerder van Ministerie van Financiën. Het is nog niet bekend hoeveel BTW-inkomsten de schatkist zal mislopen, aldus het FD.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post