THEMA

KABINET WIL GEEN BTW-TOETS VOOR NOTARISSEN IN STRIJD TEGEN FRAUDE

Een btw-toets voor notarissen gaat er niet komen, bepaalt het kabinet. Nu voelen notarissen zich door een gebrek aan informatie beperkt in het opsporen van fraude, een btw-toets zou hen hierbij helpen. Sander Dekker, minister voor Rechtsbescherming, ziet echter geen mogelijkheid om een systeem in te voeren, waarbij btw-nummers kunnen worden geweigerd op basis van justitiële of fiscale antecedenten. Dat schrijft het FD.

Beperkte middelen bij fraudepreventie

Nick van Buitenen, voorzitter van de koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB), liet zich gefrustreerd uit tegen de krant over de beperkte middelen die tot zijn beschikking staan bij fraudepreventie. Een stap vooruit in de strijd tegen faillissementsfraude is volgens de KNB dat notarissen bij de Belastingdienst vooraf kunnen informeren of toekenning van een btw-nummer aan een onderneming op bezwaren stuit. ‘Nu krijgen we achteraf te horen dat de fiscus iemand van eerdere fraudes kende,' aldus Van Buitenen.

Stoplichtsysteem

Van Buitenen opperde een ‘stoplichtsysteem’. Daarmee zou de fiscus een cliënt van de notaris kunnen beoordelen, zonder gedetailleerde informatie te verstrekken. Dit veegt Dekker echter van de baan. Personen die regelmatig diensten en producten leveren zijn btw-plichtig en EU-landen zijn verplicht om btw-nummers aan dat soort personen te verstrekken. Een dergelijke toets zou bovendien in strijd zijn met de geheimhoudingsplicht. De suggestie om duidelijkheid over de wenselijkheid van de onderneming te geven, zonder in details te treden, verandert daar niets aan. Er mag namelijk nog steeds geen fiscale duiding gegeven worden.

Notaris als tussenpartij dreigt te verdwijnen

Een Europese richtlijn, waarmee een bv in Nederland gemakkelijk online vanuit het buitenland kan worden opgericht, kon ook op kritiek rekenen van de KNB. De notaris als tussenpartij dreigt daarmee te verdwijnen, vreest Van Buitenen. Op dat punt stelt Dekker dat ook met de nieuwe richtlijn er ruimte blijft voor een notaris. Het kabinet wil dat de digitale oprichting van een bv ook via een digitale notariële akte verloopt.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post