THEMA

NIEUWE BTW-REGELS VOOR ONLINE WINKELS EN PLATFORMS

Vanaf 1 juli 2021 veranderen de btw-regels voor e-commerce binnen de EU. We lichten de drie belangrijkste wijzigingen toe.

1. Drempelbedragen verdwijnen

Vanaf 1 juli 2021 vervallen de afzonderlijke drempelbedragen per EU-land. Deze worden vervangen door 1 drempelbedrag van € 10.000. Als je met een webshop, platform of dropshipping site voor minder dan € 10.000 verkoopt in ander EU-land dan Nederland, dan mag je Nederlandse btw heffen. Voorwaarde is wel dat de zending in Nederland begint en je een vestiging in een EU-land hebt.

Als je boven het drempelbedrag van € 10.000 komt in een EU-land, dan hef je het btw-tarief van het EU-land waar de klant of ontvanger gevestigd is. Ook moet je dan een lokale btw-aangifte doen in het betreffende land. Dit gaat makkelijker met de nieuwe vereenvoudigde btw-aangifte (OSS). Met de OSS heb je geen btw-registratie nodig in elke EU-land afzonderlijk en doe je aangifte via de OSS-portal van de Nederlandse belastingdienst.

2. Btw-vrijstelling tot 22 euro vervalt

Momenteel zijn zendingen met een waarde tot € 22 vrijgesteld van invoer-btw. Deze vrijstelling vervalt per 1 juli 2021. Vanaf dat moment is alle invoer van goederen, ongeacht de waarde, onderhevig aan EU invoer-btw. Zendingen met een waarde tot € 150 blijven wel vrijgesteld van invoerrechten. De EU hoopt hiermee een ‘gelijk speelveld’ te creëren voor verkopers binnen en buiten de EU.

3, Platformen dragen btw af bij actieve rol

Ondernemers met een platform dat diensten of producten aanbiedt zullen in de nieuwe btw-regels verantwoordelijk zijn voor de btw-afdracht als zij een actieve rol spelen. Dit gaat verder dan alleen vraag en aanbod bij elkaar brengen. Als een platform helpt bij bestellingen, orders of betalingen faciliteren spreken we van een actieve rol. Platforms die deze actieve rol ook bekleden zullen btw moeten betalen in het land waar de klant woont. Platforms die goederen of diensten van anderen aanbieden kunnen het beste in gesprek gaan met een fiscaal adviseur om erachter te komen of de aankomende btw-verplichtingen en aansprakelijkheid van toepassing zijn.

Altijd op de hoogte blijven?


Ontvang gratis fiscaal nieuws in uw mailbox
  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post