THEMA

CORONABONUS VOOR ZORGPERSONEEL

Werknemers en zzp'ers die bij hun werk in de zorg direct of indirect te maken hadden met de gevolgen van de corona-uitbraak, krijgen een belastingvrije bonus van 1000 euro. De bonus is een breed gedragen initiatief van de Tweede Kamer, die om een blijk van waardering vroeg voor de zorg.

Teken van dankbaarheid

De netto bonus is bedoeld als teken van dankbaarheid voor het harde werk van het zorgpersoneel. "Tijdens de coronacrisis hebben zorgprofessionals zich dag en nacht onvermoeibaar ingezet om anderen te helpen,” aldus minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid in een toelichting. "Met deze bonus laten we vanuit de Tweede Kamer en het kabinet onze waardering zien,” zegt ook minister Martin van Rijn van Medische Zorg en Sport.

De bonus is bedoeld voor verpleegkundigen en verzorgenden, maar ook schoonmakers en ander ondersteunend personeel in bijvoorbeeld ziekenhuizen, verpleeghuizen, de wijkverpleging, de jeugdzorg en de gehandicaptenzorg. Het gaat om vaste werknemers en zzp'ers. In overleg met de zorginstellingen wordt erop toegezien dat het geld bij de juiste mensen terechtkomt.

Geen gevolgen voor toeslagen

De regering heeft bewust gekozen voor een constructie waarbij de bonus wordt aangevuld met een bedrag eindheffing, zodat de bonus belastingvrij kan worden uitgekeerd. Het ministerie meldde in het FD dat deze bonus geen gevolgen heeft voor toeslagen. Die gevolgen zijn er wel bij de gewone extra inkomsten. In de zorg werkten veel mensen meer uren dan normaal en verdienden dus ook meer. Tegelijkertijd lopen ze daardoor mogelijk toeslagen mis.

De bonus voor de zorg was een verzoek van de Tweede Kamer. Voor de regering was het belangrijk dat de bonus rechtvaardig en evenwichtig is en dat de toekenning goed uitvoerbaar is. De administratieve lasten voor zorginstellingen moeten zo laag mogelijk blijven. Het huidige voorstel wordt in de zomermaanden verder uitgewerkt, waarmee er mogelijk vanaf 1 oktober aanvragen kunnen worden ingediend.

  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post