THEMA

CORONAPAUZE VOOR ZZP'ERS MET EEN HYPOTHEEK

Er komen duizenden verzoeken binnen bij hypotheekverstrekkers van ondernemers die om uitstel van betaling vragen. Vooral de kleine zelfstandigen kampen met de gevolgen van de coronacrisis. Hypotheekverstrekkers kwamen twee weken geleden met de mogelijkheid om een 'coronapauze' in te lassen.

Drie maanden uitstel

Het verschil in de hoeveelheid van aanvragen per verstrekker is aanzienlijk. ABN Amro heeft in anderhalve week al ruim vijfduizend verzoeken binnen gekregen. Bij Rabobank gaat het om de helft daarvan. Bij de Volksbank staat de teller op duizend en ING wil geen inzage geven in het aantal verzoeken.

De precieze verdeling is niet bekend maar de Rabobank laat weten dat zeker de helft van de aanvragen van zzp'ers komt. Het gaat vooral om kleine ondernemers waar ineens geen opdrachten meer binnenkomen. Ook er is vaak geen buffer aanwezig om dit op te vangen. De ondernemers krijgen in ieder geval drie maanden uitstel van de banken. Die periode zal hoogstwaarschijnlijk worden verlengt, schrijft het FD.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) overlegt nog met het ministerie van Financiën over wat er moet gebeuren na de pauze. Er wordt gekeken naar hoe het inlopen van de schuld kan verlopen zonder extra lasten of beperking van de hypotheekrenteaftrek.

Bazooka

Ellen Hensbergen, algemeen directeur van Munt Hypotheken, stelt dat het zeker niet alleen om kapperszaken en horecaondernemers gaat. Het aantal aanvragen bij Munt valt overigens nog mee met 130 hypotheekklanten die om een regeling hebben gevraagd. Verzekeringsmaatschappij Aegon heeft enkele tientallen gevallen.

De banken legden twee weken geleden met hun eigen 'bazooka' op tafel door mkb-bedrijven automatisch uitstel van aflossing op lopende leningen te geven. Daarbij werd ook de coronapauze voor hypotheken geïntroduceerd, aldus het FD.

  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post