THEMA

MILJONAIRS VRAGEN WERELDLEIDERS OM HOGERE BELASTING

Miljonairs uit een aantal landen, waaronder Nederland, vragen hun regeringen om hogere belastingen voor de rijkste mensen. Het geld is hard nodig om de impact van de wereldwijde coronacrisis te verzachten, schrijven ze in een open brief.

Substantiële en permanente verhoging

“Vandaag vragen wij, ondergetekende miljonairs, onze regeringen om de belastingen te verhogen voor mensen zoals wij. Onmiddellijk. Substantieel. Permanent,” schrijven de miljonairs uit onder meer de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Denemarken, Zweden en Nederland. Ze zijn verenigd in de groep Millionaires for Humanity.

De initiatiefnemers schrijven dat ze geen zorg bieden aan patiënten op intensive care afdelingen, geen ambulances besturen, geen supermarkten bevoorraden of maaltijden bezorgen, maar wel heel veel geld hebben. Dat geld is nodig voor de gezondheidszorg en het onderwijs. “We moeten zorgen voor een nieuw evenwicht in de wereld voor het te laat is,” schrijven ze.

Steun van Nederlandse miljonairs

De brief is ondertekend door onder andere Disney-erfgenaam en regisseur Abigail Disney, de Engelse filmregisseur Richard Curtis, mede-oprichter Jerry Greenfield van ijsmerk Ben & Jerry's en voormalig topman Morris Pearl van vermogensbeheerder BlackRock. Het verzoek werd ook getekend door Nederlandse miljonairs, onder wie ICT-ondernemer Frans Meijer en advocaat Robert Schram.

Het Algemeen Dagblad sprak met ondertekenaar Hans Langeveld. Hij noemt het schandalig dat er zelfs in het welvarende Nederland mensen in de problemen komen. “Mensen met veel vermogen hebben het echt heel goed. Ik vind dat je dan best een grotere bijdrage kunt leveren aan een betere verdeling van de rijkdom,” zegt hij in de krant.

Oproep is niet nieuw

Het Financieel Dagblad schrijft dat het verzoek voor hogere belastingen niet nieuw is. In januari deed de Amerikaanse groep Patriotic Millionaires al een oproep voor hogere en eerlijke belastingen. Dat verzoek was gericht aan de deelnemers van het World Economic Forum in Davos, Zwitserland. Het verzoek van de Millionaires for Humanity komt een paar dagen voor de online G20-top.

  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post