THEMA

UITGESTELDE BELASTING HANGT ALS DONKERE WOLK BOVEN BEDRIJVEN

De belastingschuld van €13,2 miljard hangt het Nederlandse bedrijfsleven als een donkere wolk boven het hoofd. Hoe gaan ze de uitgestelde belastingen terugbetalen? Duizenden bedrijven zitten met een enorme schuld die ze tijdens de coronapandemie hebben opgebouwd. Er werd dan ook massaal gebruik gemaakt van uitstel van belasting.

Verdienvermogen ontbreekt

De goed bedoelde maatregel kan dus zomaar het einde betekenen voor een grote hoeveelheid ondernemers. Deze waarschuwingskreet komt van 122 vooraanstaande insolventie-experts in de Bijzonder Beheer Barometer, een rapport van PwC en de Universiteit van Leiden, dat woensdag verschijnt. Bankiers, advocaten en adviseurs van alle grote banken en hoog aangeschreven kantoren als Allen & Overy, CMS en Clifford Chance.

De experts verwachten dat zelfs met de nu afgesproken 36 termijnen van de betalingsregeling, het verdienvermogen ontbreekt bij veel bedrijven om de schuld bij de fiscus af te betalen. Dit zal in het derde en vierde kwartaal van dit jaar zichtbaar worden stellen de adviseurs, schrijft het FD.

Belastingschuld

Herstructureringsexpert Edwin van Wijngaarden van PwC, waarschuwt dan ook voor een groot maatschappelijk probleem. De IC-afdelingen van de financiële wereld, de bijzonder beheerafdelingen van banken zullen tegen die tijd volstromen met de ondernemers in zwaar weer, verwacht het 122-koppige panel van experts.

De belangrijkste oorzaak voor de problemen is volgens het panel de terugbetaling van de belastingschuld. Meer dan 209.000 ondernemers kregen al uitstel van de Belastingdienst. Het gaat vooral om zelfstandigen en kleine bedrijven met minder dan tien werknemers. Maar ook 2700 bedrijven met meer dan vijftig man in dienst. Aan de bovenkant staan nog 655 firma's met meer dan 250 medewerkers. Als die omvallen hebben ook klanten en leveranciers daar last van.

Schuldencrisis

Volgens voormalig bijzonder beheer-bankier Arnoud van der Lingen, dreigt de coronacrisis in een schuldencrisis de veranderen. Van der Lingen is tegenwoordig bedrijvendokter bij advieskantoor Bold. 'Ondernemers zien de fiscus nu nog als een fijne vriend. Je hoeft maar een briefje te schrijven en je hebt al uitstel. Maar straks moet blijken hoe goed die vriend echt is', aldus de bedrijvendokter.

En dat zal moeten blijken. Bankiers zijn gewend om te onderhandelen over schulden maar de fiscus niet. Die zal straks als een bankier moeten gaan denken zegt PwC-partner Van Wijngaarden. De vraag is of ze daar wel de juiste mensen voor hebben. Dan zijn er nog allerlei beperkingen in de invorderingswet. Daarbij kunnen bankiers schuld omzetten in aandelen. De fiscus niet', zegt Van Wijngaarden over de nieuwe rol van voor de Belastingdienst.

Belangrijke rol

Wanneer deze rol niet goed ingevuld wordt kunnen veel van de steunmaatregelen weggegooid geld blijken. De fiscus stelt een ruime regeling te treffen met de 36 maanden die de ondernemers krijgen. Ook is de Belastingdienst een onderzoek gestart met welke richtlijnen saneringsverzoeken soepel en efficiënt kunnen worden behandeld. Daar moet meer duidelijkheid over komen in het voorjaar.

Een woordvoerder van het ministerie van Financiën benadrukt dat kwijtschelding lang niet altijd voor de hand ligt, zeker omdat de fiscus bovenaan staat in de hiërarchie van schuldeisers. Dat zou de prikkel voor private schuldhouders om iets te doen wegnemen. Daarom zal de overheid samen met andere schuldeisers moeten kijken naar de beste oplossing.

Harde les

Een harde les kan dan ook zijn dat soms stoppen de beste optie is. Ondernemers moeten ervan uitgaan dat ze binnenkort zullen moeten gaan terugbetalen. Wellicht komt er een enorme opleving na de lockdown maar ze zullen toch goed moeten kijken of ze nog wel levensvatbaar zijn.

Dat de belastingschuld groot is blijkt ook nog maar eens uit de vergelijking met de banken. Volgens cijfers van de NVB verleenden ze vorig jaar aan 109.000 bedrijven uitstel van betaling. Bij elkaar zo'n €3,1 miljard. De totale overheidssteun bedraagt inmiddels €45 miljard, aldus het FD.

  • Vond u dit bericht waardevol?
Share this post